Ексклюзиви
вівторок, 04 червня 2013 12:58

Спецтема: Європа під водою

У Німеччині унікальні історичні пам'ятки під загрозою затоплення
14

Фото: Фото Христини Максименко

Протягом кількох днів у Німеччині та в Чехії йдуть безперервні дощі, які й спричинили значне підняття рівня води у найбільших річках і їх притоках. Першими від води потерпіли дві землі Німеччини - Тюрінгія та Баварія. В баварському містечку Пассау ще у суботу зафіксували рівень води вище 9 метрів, а в Тюрінгії найбільше постраждало містечко Гьосніц, більшість мешканців якого вже евакуювали.

Паводки дісталися і Саксонії. У понеділок 3 червня у столиці Саксонії - Дрездені оголосили про критичний 3-й рівень води у річці Ельба, яка протікає крізь усе місто та його історичний центр.

"Краще допомагайте, а не фотографуйте", - гукає працівник в оранжевому спецодязі до людей, які фотографують річку у центрі Дрездена.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повінь у Німеччині: подібне востаннє було у XVI столітті

Від ранку надзвичайники обкладають мішками з піском схил у центрі міста біля найвідомішого моста Авґуста. Станом на 17:30 понеділка 3 червня рівень води  у річці Ельба в межах Дрездена - 6 м 83 см. Протягом першої половини сьогоднішнього дня рівень води піднявся на 20 сантиметрів — повідомляє міська влада. Всього існують 4 рівні небезпеки. Останній 4й рівень констатують, коли рівень води перевищує 7 метрів. Національний центр повеней (Landeshochwasserzentrum) попереджає, до кінця дня рівень води може піднятися вище 7 метрів, тобто до останнього рівня небезпеки.

"Мішки з піском стримають воду на якийсь час. У цьому місці в самому центрі вихід до річки пологий без перепон, тому вода вже на підході до головних історичних об'єктів — храму Богоматері (Frauenkirche) і Катедри (Kathedrale), а потім і до Цвінгера (Zwinger — музей класичного мистецтва) та Опери легко може дійти, бо там рівнина, немає жодного підвищення, - розповідає один з працівників рятувальної бригади. - Наші бригади працюють вздовж всієї Ельби, отут поруч за кілька метрів будують тимчасову дамбу. Головне стримати воду в межах міста, де близький доступ до будинків".

Роботу надзвичайників фотографують туристи, які проходять повз. Молоді очевидці беруться допомагати. Хлопці та дівчата насипають пісок в мішки і кладуть поруч. Дужчі чоловіки та надзвичайники перекидають мішки з рук в руки, останні в ланцюгу викладають з мішків стіну.

"Цілий тиждень я не була в центрі. А сьогодні проходила по справах і була шокована кількістю води. Живу в районі біля Університету, далеко від річки, про повінь нічого не чула взагалі. А тут бачу люди щось метушаться, насипають пісок в мішки і складають. Швидше б вже кращу погоду", - розповіла місцева 30-річна мешканка Атефе.

"Щодня їжджу на роботу з одного району в інший через річку і щодня бачу як вода у ній піднімається. Ще минулого тижня їздила попри дощ на велосипеді, а тепер вже їжджу трамваєм. Сьогодні зранку як їхала на роботу то побачила що рівень води ще більше піднявся. Затоплені усі велодоріжки по обидва боки Ельби. Це страшно. Сподіваюся страшна повінь 2002го не повториться", - зауважила 28-річна Наталі.

У зв'язку з паводком у Дрездені від сьогодні припиняють роботу 7 шкіл та 7 спортивних закладів, перекриті також деякі автошляхи та пішохідні вулиці. У місті оголосили надзвичайний стан, усі служби міста готові надавати допомогу — повідомляють на головному сайті міської влади. Тим часом, синоптики мають хороші новини — з середи обіцяють в Саксонії +18 та без опадів.

До слова, найбільша повінь у Дрездені ( "повінь століття") була зафіксована у серпні 2002 року. Тоді рівень води в Ельбі сягнув 9 м 40 см. Внаслідок повені були зруйновані кілька сіл та містечок у Німеччині та Чехії, два десятки людей загинули та десятки тисяч були евакуйовані. Німеччина понесла збитків на 15 мільярдів євро.

Зараз ви читаєте новину «У Німеччині унікальні історичні пам'ятки під загрозою затоплення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути