пʼятниця, 28 жовтня 2011 13:43

Тисячі китайців повстали проти податків
9

Фото: Фото: Reuters

Масові сутички спалахнули в місті Хучжоу на сході Китаю. На вулиці вийшли тисячі невдоволених громадян - співробітників невеликих ткацьких фабрик і підприємців. Безлади спалахнули в середу, після того, як співробітники податкових органів побили місцевого бізнесмена, що відмовився платити гроші. Незадовго до цього ткацьку галузь обклали додатковими податками.

Реакція невдоволених не змусила себе чекати. В середу в місті почалися стихійні акції протесту, які переросли в масові сутички. Люди громили і підпалювали автомобілі, закидали каменями будівлю адміністрації, блокували шосе і вступили в єдиноборство із співробітниками поліції. За даними агентства, затримано принаймні 28 осіб, є поранені.

Китайські блогери стверджують, що у безладах загинули щонайменше три людини, а в місто прибувають додаткові сили поліції з сусідніх міст, передає Euronews.

Китайська влада, злякавшись повторення в Піднебесній революцій, що потрясли останнім часом арабський світ, посилили боротьбу з інакодумцями. Перші заходи були зроблені ще в лютому цього року. Тоді на сайтах китайських дисидентів було опубліковано заклики влаштувати "жасминову революцію".

Попри те, що ці заклики не знайшли відгуку у широких верств населення, китайська влада заарештувала декілька опозиціонерів і виставила на вулицях великих міст посилені наряди поліції. У китайських пошукових системах було заблоковано слово "жасминовий", а голова КНР Ху Цзиньтао заявив, що держава повинна посилити контроль за інтернетом, щоб не допустити "серйозних проблем, які можуть підірвати гармонію і стабільність суспільства".

Масові сутички спалахують в Китаї не вперше за останній час. Так, 21 вересня в місті Луфен (провінція Гуандун), тисячі людей атакували декілька урядових будівель. Місцеві жителі виражали невдоволення конфіскацією громадських земельних ділянок на користь компанії-забудовника.

Місяцем раніше декілька сотень жителів однієї з бідних китайських провінцій Гучжоу вийшли на вулиці щоб відстояти честь літньої жінки. Вона постраждала від рук поліцейського, який штовхнув її за неправильну парковку мотоцикла. Обурені городяни розбили десять службових автомобілів і підпалили ще п'ять, заразом побивши декілька співробітників правопорядку.

Останнім часом в різних регіонах Китаю періодично спалахують конфлікти між громадянами і представниками влади. Серед причин - неврожай, земельні диспути, сутички на етнічному ґрунті. Це є найбільш гострою проблемою для правлячої в країні Комуністичної партії.

Так, у березні 2008 року в Тибеті сталися масові заворушення. Вони почалися в місті Лхаса після розгону владою демонстрації, присвяченої 49-й річниці повстання, що завершилося вигнанням Далай-лами. Загинули щонайменше 19 людей.

Зараз ви читаєте новину «Тисячі китайців повстали проти податків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути