пʼятниця, 25 січня 2013 12:26

Святкування річниці революції в Єгипті переросло у зіткнення і заворушення
9

Фото: Фото: Reuters

Напередодні другої річниці єгипетської революції на площі Тахрір у Каїрі відбулися зіткнення між демонстрантами і співробітниками сил безпеки, повідомляє "Аль-Джазіра".

Зіткнення почалися у четвер, 24 січня, після того, як протестувальники у центрі Каїра спробували знести споруди, які обгороджували будівлю парламенту і кабінету міністрів. Деякі демонстранти кидали у поліцейських каміння і коктейлі Молотова. Протестувальники вимагали відставки президента країни Мохаммеда Мурсі, який, на їхню думку, зрадив революцію.

Співробітникам правоохоронних органів довелося застосувати проти демонстрантів сльозогінний газ. В результаті зіткнень постраждали десятки людей.

Сам Мурсі у четвер, 24 січня, знаходився у місті Ісмаїлія на північному сході країни, де також відбулася акція опозиційно налаштованих громадян. Глава держави закликав співгромадян святкувати річницю революції мирно і з взаємоповагою.

Активісти і представники опозиції, зокрема "Фронт національного порятунку", закликали жителів Каїра вийти у п'ятницю, 25 січня, на масову демонстрацію, щоб відзначити річницю революції. Передбачається, що демонстранти зберуться на площі Тахрір, а також перед президентським палацом в передмісті Каїра Геліополь. Подібні акції плануються і в інших містах Єгипту, зазначає BBC News.

Два роки тому в результаті масових демонстрацій був повалений режим Хосні Мубарака, який правив Єгиптом близько 30 років. У червні 2012 року колишнього главу держави засудили до довічного ув'язнення за причетність до силового розгону акцій, в результаті чого загинули близько 850 протестувальників. У січні 2013 року касаційний суд прийняв рішення про перегляд вироку екс-президенту.

Кандидат від "Братів-мусульман" Мохаммед Мурсі був обраний президентом Єгипту півроку тому. Діяльність Мурсі на посту глави держави викликала невдоволення єгиптян, що вилилося у нові вуличні протести. Зокрема, падіння популярності президента сприяло підписання ним конституційної декларації, яка дозволяє президенту країни видавати будь-які декрети, "спрямовані на захист революції".

Зараз ви читаєте новину «Святкування річниці революції в Єгипті переросло у зіткнення і заворушення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути