Ексклюзиви
пʼятниця, 29 квітня 2011 11:43

Торнадо змів декілька американських міст з лиця землі
22

Фото: Фото: Reuters

У США в результаті серії торнадо і штормів, за останніми даними, загинули щонайменше 305 осіб.

Найбільша кількість загиблих - в штаті Алабама, де стихія забрала життя 210 людей. Смерч завширшки 1,6 кілометра, що обрушився в середу на місто Тускалуса, можливо, став найбільшим ураганом в історії штату, заявив метеоролог Джош Нагельберг. У Тускалусі було зафіксовано рідкісний вид смерчу - так званий широкий смерч.

Відео, зняте в цьому місті, показує утворення на тлі основної воронки ще й поперечних воронок. Такі поперечні воронки є ознакою найбільш потужних і небезпечних торнадо, заявив метеоролог з Національної корпорації атмосферних досліджень Боб Хенсон. Поява подібних поперечних воронок - наслідок швидкого просування смерчу. Ось, мабуть, і все, що науковці поки що знають про це страхітливе явище.

Влада Міссісіпі підтвердила загибель 33 осіб, стільки ж загинуло в Теннесі, в Джорджії - 14, у Вірджинії - п'ять, і одна людина - в Кентуккі.

Більшу кількість загиблих від торнадо в новітній історії США було зафіксовано лише у квітні 1974 року, коли жертвами цього стихійного лиха стали 310 осіб. Ще страшнішим за своїми наслідками за останні десять років стихійним лихом став у 2005 році ураган "Катріна", під час якого в південних штатах США загинули понад 1,8 тисячі американців.

За словами синоптиків з Національної служби погоди США, "торнадо є звичайним явищем в центральних і південних районах країни, проте такими руйнівними вони бувають рідко". За попередніми оцінками, збитки від смерчів обчислюються мільярдами доларів.

У п'ятницю Алабаму відвідають президент США Барак Обама і його дружина Мішель. Як повідомила прес-служба Білого дому, Обама має намір особисто оцінити збиток, заподіяний Алабамі, зустрітися з постраждалими від стихійного лиха і з представниками місцевої влади, зокрема губернатором Робертом Бентлі, чиє рідне місто - Тускалуса - практично повністю зруйновано. В Алабамі понад 1 млн жителів штату залишаються без електроенергії.

Зараз ви читаєте новину «Торнадо змів декілька американських міст з лиця землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути