четвер, 05 травня 2011 10:09
Юрій Луканов
Юрій Луканов
Юрій Луканов

Хто розвіє міф про велику перемогу?

Нове рішення Верховної Ради про вивішування червоного прапора на день перемоги 9 травня засвідчило, що ні влада, ні опозиція не здатні дати належну оцінку тим подіям. Нагадаю, що в усіх державних заходах, згідно з рішенням парламенту, 9 травня органи державної влади мають використовувати червоний прапор.

Владна Партія регіонів застосовує ідеологічні штампи часів Радянського Союзу. Тому вона охоче підтримує ідеї на зразок відзначення річниці так званого Стаханівського руху і не дуже опирається встановленню пам'ятника Сталіну у Запоріжжі. Не дивним було і підтримка ініціативи комуністів, які перебувають в одній у коаліції з Партією регіонів, про червоні прапори 9 травня. З'явилися чергові коментарі про велику перемогу.

Тим часом, опозиційний Блок Юлії Тимошенко критикував таке рішення. "Насильницьке нав'язування асоціації "перемога-Радянський Союз" - це відвертий цинізм, - сказано у заяві БЮТ. - Перемогу у Другій світовій війні здобули народи, а не Комуністична Партія Радянського Союзу і Сталін". Зрозуміло, що у опозиційній заяві присутнє жонглювання словами. Адже авторам заяви легко заперечити, що керувала на той час країною саме Комуністична партія, а керівником держави був Йосип Сталін. Але найприкріше, що БЮТ полемізує у рамках встановленої комуністами системи координат.

Досі ніхто з політиків не наважився вийти за межі міфу про велику перемогу. Навіть Віктор Ющенко, який дотримувався думки про радянську окупацію, продовжував святкувати річницю "звільнення народів від фашистської гідри".

Однак значна частина суспільства вже дозріла до того, щоб інакше оцінити "велику перемогу". Переможність оцінюється за наслідками. Радянський Союз, який формально виграв ту війну, благополучно наказав довго жити.

Ініційований ним Варшавський блок, куди входили країни так званої соціалістичної співдружності, у більшості своїй перебіг на сторону ворогів – клятого НАТО. Пострадянські країни продовжують започаткований в СРСР процес загнивання. А країна, що у тій війні програла, стала вільною демократичною державою, однією з найпотужніших в світі в економічному плані.

Одна з причин полягає в тому, що німці зуміли очиститися від націонал-соціалістичної ідеології. Тим часом, більшість колишніх радянських республік продовжує плекати радянські міфи.

І навіть опозиційні політики не наважуються виступити проти цього міфу. Може, воно їм і не треба? Бо поки народ воює навколо чергового міфу, можновладці спокійнісінько грабують країну.

Зараз ви читаєте новину «Хто розвіє міф про велику перемогу? ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

69

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути