четвер, 16 лютого 2012 15:47

В монастирях Афону прочан вгощають лукумом та горілкою
28

Фото: фото: Любомир ГОРОДЕНЧУК

Тернопільський фотограф Любомир Городенчук в грудні 2011 року тиждень подорожував півостровом Афон. Він перебуває до території Греції, однак вважається окремою монашою республікою. Аби потрапити туди, потрібно запрошення від одного з тамтешніх монастирів. Жінкам вхід на Афон заборонено.

Географічно Афон – це великий півострів. Але добратися до нього можна тільки катером або паромчиком. Перевізники перевіряють, чи має група запрошення з монастиря. Його потрібно отримати заздалегіть – без нього на острів не повезуть.

Весь Афон вкритий горами і трохи схожий на наші Карпати. Викладені грубим каменем дороги тільки біля порту і столиці. В основному монастирі сполучені грунтовками з крутими підйомами і поворотами. Місцеві їздять на джипах або бусах з чотирма ведучими колесами.

Жителі півострова – це монахи і послушники. Живуть з того, що вирощують, та з пожертв прочан. Окрім монастирів та скитів, є хіба невеликі магазинчики. Готелів чи розважальних центрів для туристів немає і близько. Приїжджих приймають в монастирях.

За традицією Афону, якщо в монастир приходить паломник – черговий дає йому стакан води, 50 грам  50 -градусної виноградної горілки та шматок лукуму. Це має втамувати спрагу, зняти втому і дати сили для дальшої ходи.

Тих, хто хоче залишитися в монастирі на ніч , проводять на вечірню молитву, потім на трапезу. Під час їжі монахи, послушники та паломники сидять окремо. Їдять багато фруктів, овочів, оливок. Після спеціального дзвінка  можна випити вина. Для прочанина і їжа і ночівля нічого не коштує. Однак прийнято залишати невеликі пожертви.

Афонські монахи працюють чотири години на добу. Більшість часу моляться і трошки сплять. Час доби розподіляють зовсім інакше, ніж ми. Ранком вважається 3 чи 4 година ночі. В цей час починаються ранкові служби. Потім ранішня трапеза. В третій дня починаються вечірні служби. В восьмій годині монастирі повністю закриваються – монахи відбувають послушання та лягають спати.

Кожен монастир має цілющі ікони і мощі святих. Одні від раку помагають, інші від безпліддя.

В одному з монастирів бачили сховище кісток. Місцеві розповіли, що монахів, які помирають, викопують через три роки. Якщо кістки дуже білі – вважають, що людина була святою. Ці кістки відносять в спеціальне місце для вшанування. Решту зберігають в звичайних сховищах.

Зараз ви читаєте новину «В монастирях Афону прочан вгощають лукумом та горілкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути