пʼятниця, 06 січня 2012 15:02

У Острог їдуть дивитися на дивовижну ікону, де Стефан затуляє рот Ісусу
5

Фото: ФОТО: Віктор ГОМОЛЬ

У храмі преподобного Федора Острозького УПЦ КП в Національному університеті "Острозька академія" на Рівненщині туристам показують ікону 18 ст. Після реставрації на образі Ісуса Христа з'явилося зображення святого Стефана, який закриває уста своєму вчителю.

Науковці та духовенство не можуть пояснити феномен ікони. ЇЇ Острозькій академії подарував місцевий краєзнавець Микола Бендюк.

"Купив ікону в однієї літньої жінки в Славуті на Хмельниччині ще на початку 1990-х років. Полотно було сильно пошкоджене. Вона понад 80 років зберігала його на горищі. Ікона належала давньому князівському роду Сангушків", - розповідає Микола Бендюк.

У 1918 році "совєти" князя Романа Сангушка вбили, а ікону винесли з каплички й вправлялися по ній стріляти.

"Нарахував на полотні 50 дірок від куль. Ікону викинули в багнюку. А жінка підняла й зберегла до наших днів. Не думав, що зможу його відреставрувати. Полотно було просто в жалюгідному стані", - каже майстер.

Микола Бендюк під час реставрації побачив незвичне зображення. На полотні з'явився лик Христа, а потім святого Стефана.

"Такого сюжету ніколи раніше не зустрічав. Святий правицею закривав уста Ісусові. Ще більшим було здивування, коли з'ясував послідовність малюнків. Спершу зобразили Стефана, а потім написали Христа. Як рука святого з'явилася поверх пізнішого зображення?", - дивується Микола Бендюк.

Священики кажуть, що це – знак Божий. Жодна куля не влучила в руку Стефана та обличчя Ісуса. Святий захистив свого вчителя й слово Господнє від наруги безбожників.

"Історія про цю ікону – це щось за межами людського розуміння. У мене аж дух перехоплює. Вона надзвичайна. Не маю пояснень, як наклалося зображення руки святого Стефана на пізніше по ньому намальовані уста Христа", - дивується Марина Гуцалюк із Рівного. Вона приїхали з друзями побачити загадкову ікону.

Микола Бендюк реставрував ікону понад 5 років. Найважче було відновити ушкодженні кулями місця.

Зараз ви читаєте новину «У Острог їдуть дивитися на дивовижну ікону, де Стефан затуляє рот Ісусу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути