вівторок, 16 липня 2013 15:12

"На варто вірити усьому тому, що показують про Ірак медіа" - іракський студент з Тернополя

"На варто вірити усьому тому, що показують про Ірак медіа" - іракський студент з Тернополя
Фото: newsradio.com.ua

У Тернопільському медичному університеті навчається близько 200 студентів з Іраку. Один з них, розповів про свою країну та поділився враженнями від життя в Україні. Розмовляли англійською.

"Приїхали сюди за порадою друзів, які тут уже навчалися. Вони нам багато чого розповідали, хоча звичайно не все. За українську візу заплатили 1000 доларів. Далі ми отримуємо картку на проживання – щоб оформити усі ці папірці, потрібно заплатити ще близько 400 доларів. Навчання в Східній Європі значно дешевше, ніж у нас. Тернопільський університет є одним із найкращих в Україні. Ми платимо 4 тисячі доларів за рік навчання. В Багдаді така ж програма обійшлася б нам у 10 тисяч. Навчання ведеться англійською мовою. Рівень викладачів різний – є такі, що дуже погано знають англійську. Я добре знав англійську до приїзду сюди. А тут почав забувати і плутатися в словах, бо почали вивчати українську.

Зараз у повсякденному вжитку в основному арабська та українська. Англійською спілкуємося дуже мало. Знаю, що деякі університети пропонують і російськомовні програми навчання, але нам це не підходить. Після закінчення бакалаврської програми (5 років навчання) повернусь додому. Мені потрібно буде здати екзамен в Іраку та отримати відповідний сертифікат. Без нього ми не можемо розпочати лікарську практику. Іспит складається англійською та вимагає знання відповідної термінології.

Навчаючись російською, ми б його просто не здали. Зараз їдемо додому в Багдад на місяць – маємо канікули. У Києві потрібно також зайти у наше посольство – показати залікову книжку із оцінками. Мені подобається, що тут ми маємо багато практичних занять уже з 3 курсу. В Іраку ми спочатку зосереджуємось тільки на теорії, практика іде значно пізніше. В Україні стоматолог – "золотий доктор". А у нас саме окуліст та хірург може отримувати дуже високу зарплатню, тоді як дантисти заробляють на рівні із іншими лікарями.

Хабарів майже не давав, але приходиться платити за пропущені заняття. Якось у мене була історія, коли зламав ногу і 20 днів пробув вдома. В університеті у мене не прийняли довідку з лікарні, сказали заплатити щось 100 доларів за пропуски. Зрозуміло, що піти і пожалітися декану я не можу, адже він буде не на моїй стороні. Знаємо, що тут у викладачів дуже низькі зарплати – 100-300 доларів. У нас викладач та ще й медичного університету отримує 2-3 тисячі доларів на місяць. Багдад – велике місто, щось близько 10 мільйонів. Але у нас немає будинків вищих за 5 поверхів, тому місто займає велику територію.

В Іраку дуже багато багатих людей. На кожному подвір'ї може бути і 3 машини. Усі вони займаються бізнесом, хоча майже нічого не роблять. Знаю, будівництво найвищої споруди у світі – Бурж Халіфа в Дубаї – обійшлося у 1,5 більйона доларів, тоді як у нас місцевий підрядник може взяти замовлення на подібну суму аби збудувати тільки одну вулицю, від держави гроші отримати, але будівництво так і не завершити.

В Іраку анархія зараз, не має порядку, постійно відбуваються вибухи. Влада нічого не може зробити. Залізниця зруйнована, тому у різні куточки країни можна добратися тільки машиною. Усі навколишні країни змагаються за вплив на Ірак через нафту - і США, і Китай, і наші сусіди. Це все політика. І Аль-Каїда також. Взагалі не варто довіряти усьому тому, що показують медіа про Ірак і арабські країни. Я не можу повірити, що маючи такі розвинуті військові технології не було можливим вистежити цих терористів.

Якщо подумати, що таке іслам, то дуже рідко зустрінете людей, які носять бороду. Борода вважається нечистою, адже там можуть збиратися багато бактерій. За канонами Корану це антигігієнічно. А телебачення постійно показує цих чоловіків з довгою борідкою.

Ірак - країна Перської затоки, берегова лінія складає 58 кілометрів. Основа економіки Іраку – видобуток нафти. Є значні поклади чистого урану. Країна здобула незалежність у 1932 році, а вже 1958 року королівство Ірак стало республікою. Саддам Хусейн став президентом у 1978 році, розпочав війну з Іраном (1980-88) та анексував Кувейт у 1990 році, проводив чистки шиїтів всередині країни. У 2003 році без згоди НАТО, США розпочали війну проти Іраку, яка увінчалась повішанням Саддама 30 грудня 2006 року.

 

Зараз ви читаєте новину «"На варто вірити усьому тому, що показують про Ірак медіа" - іракський студент з Тернополя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути