Ексклюзиви
неділя, 15 вересня 2013 17:41

Для гуцульської чоловічої вишиванки використовують нитки семи кольорів
8

Фото: Фото: Анна Усік

Півтисячі чоловічих вишиванок на вихідних виставили у центрі Луцька. Купити сорочку можна було за 300-500 грн. Охочих поповнити свій гардероб вишиванками виявилося багато. Як купити стильну вишиванку і яким орнаментам віддати перевагу розповіла продавець Вікторія Івашина з міста Косів на Івано-Франківщині.

"Зараз найбільший попит на гуцульські вишиванки, - говорить Вікторія Павлівна. – Вони найбільше симпатизують чоловікам. Такі вишиванки виглядають по багатому, бо для їхньої вишивки часто використовують нитки чотирьох-семи кольорів. На Івано-Франківщині і Закарпатті сорочки щедро прикрашають вишивкою з геометричних і рослинних візерунків. Переважають поєднання червоного з жовтим і зеленим кольорами. Червоний постійно домінує".

Івашина 12 років торгує вишиванками. Сорочки вишиває її мати і тітка. Продавець возить їх на виставки-ярмарки по всій Україні. Каже, аби сорочка давала золотавий відблиск, використовують нитки з двома-трьома відтінками жовтого кольору.

"Чорно-червона вишивка зустрічається рідше, ніж в інших регіонах України. Якщо купуєте сорочку з ручною вишивкою, поцікавтеся, яка майстриня її вишивала. Щасливою вважається вишиванка, над якою працювала заміжня жінка, яка живе у щасливому шлюбі, має хороше здоров'я, народила багато дітей. У таку сорочку вона вкладає хороші думки і ніби ділиться з майбутнім власником вишиванки своїм успіхом".

Також для чоловічих сорочок використовують золоті або сріблясті нитки, шовк, металеві блискітки і бісер.

"Переважають орнаментальні зображення тварин і птахів. На вишивках кожна тварина несе свій символ. Кінь означає силу, заєць – швидкість, голуб – вірність, сова – мудрість. Люди часто купують вишиванку і не розуміють, що на ній зображено. На гуцульських часто відтворюють заячі і вовчі зуби, воляче око, луску коропа і баранячі роги. Все це вважається своєрідними оберегами, що захищають людину від злих сил", - пояснює Івашина.

Крім кружечків, трикутників, ромбів і зиґзаґі, вишивальниці з різних регіонів України щедро прикрашають сорочки рослинними орнаментами – на полотні зображають барвінок, дубові листки, хміль та виноград.

"Зустрічається і древній символ "дерево життя" - у формі гілок і листя. Рослинним орнаментам віддають перевагу покупці з Дніпропетровська і Донецька, Харкова і Луганська. В Криму часто запитують вишиванки з бісера. Чоловічі бісером обшиваємо лише на замовлення. Їх рідко який чоловік відважиться одягти, бо дуже нагадують жіночі сорочки", - каже Вікторія Івашина.

Зараз ви читаєте новину «Для гуцульської чоловічої вишиванки використовують нитки семи кольорів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути