четвер, 20 вересня 2012 11:51

Меламіновий посуд провокує рак і руйнує нирки

Меламіновий посуд провокує рак і руйнує нирки
фото: babyblog.ru

На одному з речових ринків Львова молода сім'я із рюкзаками на спині стоїть біля прилавку із посудом. Чоловік наполягає купити одноразовий, жінка – меламіновий.

"Він легкий, не б'ється, гарно виглядає і буде легко митися, – переконує жінка. – Дивися яка  різнокольорова тарілка, розписана в українських кольорах. Давай візьмемо ось ці", – чути від жінки років 30.

Пластиковий меламіновий посуд для людини –  cправжня отрута.

За словами завідувача токсикологічної лабораторії Львівської обласної санепідемстанції Анатолія Артеменка, до складу цього пластика входить формальдегід, який розчиняється з їжею і може завдати серйозної шкоди шлунково-кишковому тракту. Він впливає також на центральну нервову систему і дихальні шляхи. Отруєння відбувається поступово, провокує рак, екземи, руйнує печінку, селезінку, нирки.

Використовують формальдегід переважно при виготовленні деревних панелей для меблів, обробної плівки для ДСП, сировини для дезінфекції, фарби, паперу, текстилю, хімії.

Для міцності у нього додають азбест, неприпустимий для виробництва посуду - він може викликати онкологічні захворювання.

Небезпечними є яскраві малюнки на меламіновому посуді. Фарба, якою розписаний цей посуд, не покрита захисною глазур'ю і виділяє отруйні токсичні компоненти.

Якщо вже обираєте посуд, що не б'ється, за переконанням лікаря-токсиколога, краще використовувати столовий посуд з нержавіючої сталі. Безпечним є й емальований посуд, який покривають глазур'ю. "Але якщо емальований посуд  надбитий, використовувати  його не можна . На місці сколу відбувається окислення основи,  це також небезпечно для здоров'я", – додав Анатолій Артеменко.

Посуд з меламіну заборонений до продажу на території України в якості харчового посуду. Скільки цього небезпечного для здоров'я посуду завезено в Україну, не знає ніхто. Вироби з меламіну проникають до нас практично завжди безконтрольно, прямо з Китаю, Туреччини, Йорданії, Ірану, Гонконгу.

Як розпізнати меламіновий посуд:

- На зворотньому боці такого посуду стоїть штамп "melamine". Якщо опізнавальні знаки відсутні – це ще один привід замислитися.

- Тарілка чи чашка з меламіну набагато легша за посуд зі скла чи порцеляни і не б'ється. Якщо по ній постукати, то вона видасть глухий звук.

Зараз ви читаєте новину «Меламіновий посуд провокує рак і руйнує нирки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути