Ексклюзиви
неділя, 14 липня 2013 17:41

Хворого під час інфаркту можна сплутати з п'яницею

Хворого під час інфаркту можна сплутати з п'яницею
Фото: sinemada.com

"Мені погано стало у маршрутці минулими вихідними, коли поверталася з дачі додому, - розповідає киянка Елеонора Гончар. – На вулиці 30 градусів тепла, а в салоні усі сорок. Дихати нічим. Тільки одне вікно відкриваються. Люк запломбований. Відчула, що втрачаю свідомість. Хочу просити у людей про допомогу, щоб дали чи воду, чи таблетку, а язик не повертається. Чую, як за моєю спиною якась жінка говорить: "Оце набралася. Спочатку напиваються, як свині, а потім щось бурмотять собі під ніс!" Я нічого їй не відповіла. Коли втратила свідомість, пасажири крику наробили. Водій спинився, мене висадили на маршрутці, привели до тями нашатирним спиртом. Води напилася і залишилась чекати на "швидку".

Зараз Елеонора Миколаївна лежить удома. Чотири дні провела у лікарні. Лікар каже, пережила інфаркт.

"У спеку найбільше страждають сердечники і гіпертоніки, - говорить лікар столичної швидкої допомоги Катерина Суботіна. - Людям, які мають серцево-судинні захворювання, без потреби краще не виходити з дому від опівдня до 16 години, коли сонце найактивніше. Під час спеки організм втрачає багато рідини. Через це відбувається згущення крові, виникає додаткове навантаження на серце, збільшується ризик утворення тромбів".

За словами лікаря, особливо уважними мають бути люди з підвищеною пітливістю. Втрата організмом рідини може призвести до порушення серцевого ритму, стрибків артеріального тиску.

"Через спеку понад 30 градусів зростає ризик інфарктів та інсультів, почастішали гіпертонічні кризи. Багатьох людей не встигаємо врятувати, бо оточуючі не одразу розпізнають хвору людину. Хворого під час інфаркту можна сплутати з п'яницею. У нього порушується координація рухів і мова", - говорить Катерина Дмитрівна.

За словами лікаря, сердечникам у спеку не можна вживати спиртне і перевантажувати організм важкою працею і силовими навантаженнями.

"Людям зі слабким серцем влітку треба частіше приймати душ, носити тільки світлий одяг, прикривати голову хусткою чи панамою, відмовитися від довгих переїздів, міряти тиск двічі на день. З дому не варто виходити без аптечки. У сердечника і гіпертоніка під рукою завжди має бути нітрогліцерин, валідол, корвалол. У поїздку за місто з собою завжди беріть тонометр".

Зараз ви читаєте новину «Хворого під час інфаркту можна сплутати з п'яницею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути