середа, 05 червня 2013 11:35

Демодекоз. Причини виникнення і методи лікування

 

Демодекоз, або, наявність шкірного кліща, часто допікає людям навесні. Недуга розвивається через порушення захисних сил організму. Здебільшого вона вражає шкіру обличчя - щоки, чоло, ніс, підборіддя, інколи навіть краї повік.

"Півроку тому мене обсипало. Маленькі рожеві вугрики вкрили все обличчя. Шкіра почервоніла, почала лущитись, свербіти. У лікарні поставили діагноз демодекоз. Як пояснили, це захворювання спричинив шкірний кліщ. Як вивести його не знаю" — каже 34-річна Галина Крохтяк.

"Кліщ дуже маленький, живе на шкірі майже в кожного із нас. Особливо, якщо в людини - жирна шкіра, - розповідає львівський лікар-дерматолог Вікторія Галій. - Його можна знайти на ділянках, де більше розвинуті сальні залози: між бровами, навколо рота і носа, інколи - навіть на повіках. При правильному харчуванні та догляді за обличчям паразит спить. Розбудити його можуть різні фактори: харчуються фаст-фудами, а то і просто нерегулярне харчування. Як наслідок - з'являються проблеми зі шлунком і кишечником. Це одразу позначається на стані шкіри.

Косметика, за словами лікаря, також може стати причиною висипань. І необов'язково - неякісна чи з простроченим терміном зберігання.

"Якось до мене звернулася 31-річна жінка із сильним висипанням на обличчі. Виявилося, вона щоранку наносила шар макіяжу. Ходила так цілий день. З роботи приходила втомлена і лінувалася змити косметику. Це й розбудило кліща", - згадує лікар.

Демодекоз загострюється навесні та влітку. Особливо часто захворювання турбує жінок віком від 30-ти до 50-ти років. Лікування демодекозу - завжди комплексне. Хворим призначають засоби для підвищення імунітету і нормалізації діяльності шлунково-кишкового тракту, препарати проти паразитів.

"Головне - не забувати про дієту, обмежити споживання жирної, смаженої та гострої їжі, виробів з борошна, соусів, кетчупів та майонезів, - зазначає Галій. - Ненадовго доведеться відмовитися від копченостей, солодощів та обов'язково - від алкоголю, кави і гарячого чаю. Не можна ходити в сауну і приймати гарячу ванну. Також треба пам'ятати, що демодекоз може передаватися побутовим способом. Тому слід дотримуватися правил індивідуальної гігієни".

Для лікування демодекозу призначають креми, мазі для втирання в шкіру, особливо на ніч.

"Відомо, що кліщ активізується саме у цей час доби, - пояснює. Найефективніші препарати українського виробництва компанії "VITALINE". Серед них мазь "Аверсект". Вона містить продукти синтезу міцелію грунтового гриба, що при нанесенні на шкіру через нервові імпульси призводить до паралічу і загибелі паразита. Мазь застосовують щовечора курсами по п'ять днів з перервою у дві доби. Через п'ять тижнів пацієнти відзначають повне очищення шкіри".

Дерматолог радить ретельно очищати обличчя.

"VITALINE" мають цілу серію засобів гігієни "Берізка". Серед них є рідке мило та маска із високоякісного очищеного березового дьогтю — в'язкої речовини, отриманої внаслідок сухої перегонки березової деревини. Здавна відомо, людям, які мають схильність до демодекозу, корисно вмивайтися милом із дьогтем. Вона має сильні протимікробні та протигрибкові властивості та антисептичну дію", - додає.

Зараз ви читаєте новину «Демодекоз. Причини виникнення і методи лікування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути