понеділок, 12 листопада 2012 11:15

Українці купують в кредит зимове взуття та весільні сукні

Українці купують в кредит зимове взуття та весільні сукні
Найбільше кредитів беруть восени. Фото: ukrsafaritur.com

Більшість торгових точок Києва пропонують придбати одяг та взуття у кредит. Для цього досить прийти в магазин з паспортом та ідентифікаційним кодом.

"Одяг у кредит українці почали купували ще в 2008 році. Сьогодні йдуть на такі покупки все більше людей", - зазначила фінансовий консультант одного з найбільших в Україні взуттєвих магазинів Олена Ольшанська.

За її словами, літній одяг у кредит беруть рідко, бо ціни нижчі, ніж на зимовий, а найчастіше купують дорогі пальта, шуби, чоботи, туфлі, весільні та випускні сукні.

"Найбільше кредитів набирають восени, коли купують взуття на зиму. Жінка хоче чоботи чи черевики за 1,5 тисячі гривень, а сім'я живе місяць на 3 тисячі. Взуття купують у розстрочку - на півроку. Виплачують по 250 гривень щомісяця", - розповіла Ольшанська.

Перший внесок вимагають у більшості закладів. Там, де продають дорогі шуби та пальта, часто просять виплатити половину суму.

"Усі магазини, як правило, перестраховуються. Можуть навіть вимагати поручителя - коли купуєте шубу за 30-50 тисяч. Довідку з роботи майже ніхто тепер не вимагає. До кредитів магазини вдаються через труднощів, пов'язаних з реалізацією товарів, та з метою залучення клієнтів", - пояснила Ольшанська.

Вона не рекомендує довіряти послузі "Кредити під 0%".

"Найчастіше виявляється, що це всього лише хороша реклама як для банку, так і для торговельної мережі. Оформлюючи кредит, вникайте у суть договору. Там можуть бути замасковані додаткові комісії - за видачу кредиту або за щомісячне обслуговування. Банк, з яким співпрацює магазин, протягом півгодини прямо біля каси оформляє договір кредитування. Покупець має право достроково і без штрафу виплатити кредит", - порадила жінка.

Пару взуття або пальто, куплені у кредит, можна обміняти на інший товар, якщо протягом 14 днів у ньому виявили брак, каже Ольшанська. Як правило, не оформляють кредити лише на товар, виставлену на продаж зі знижкою, додала вона.

Киянка Інна Приступа купувала у кредит весільну сукню. Переплатила 400 грн.

"Батьки пропонували мені купити весільну сукню за 3 тисячі гривень, але я хотіла розкішне плаття за тисячу доларів. У салоні до нього підібрали туфельки, фату, рукавички і шубку. Усе потягнуло майже на 15 тисяч гривень. Щоб зібрати такі гроші, мені б довелося ще два роки до весілля чекати. Чоловік порадився зі своїм товаришем. Він дружині шубу в кредит купував. Вирішили весільний наряд купити в розстрочку", - розповіла Приступа.

Від вартості товару у весільному салоні 20 % дівчина оплатила сама, ще 80 % погасив банк.

"Перший внесок у мене становив 3 тисячі гривень. Решту 12 тисяч віддавали рік - по тисячі гривень щомісяця. Батьки на мене злились, що я з банком зв'язалась. Там мене трохи обдурили. Казали, що все безкоштовно, без процентів і надбавок, а тільки за оформлення кредиту зняли майже 400 гривень", - розповіла Приступа.

Зараз ви читаєте новину «Українці купують в кредит зимове взуття та весільні сукні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути