четвер, 11 липня 2013 10:48

Як врятуватися від спеки в автомобілі

Як врятуватися від спеки в автомобілі
У довгу дорогу влітку беруть пару пляшок мінералки та рушник. Фото: boschservice.lviv.ua

Під час довгої дороги у розпеченому на сонці автомобілі до 35-40 градусів реакція водія сповільнюється.

Через це трапляється багато аварій, помітили в автоклубі "Рекстон клуб Україна".

Влітку температура в автомобілі, що простояв 1-3 години на сонці, на 5-7 градусів вища, ніж надворі, тому перед поїздкою варто відчинити всі двері на 3-5 хвилин, щоб температура у салоні опустилася.

"Трохи довше треба почекати власникам автомобілів зі шкіряними сидіннями. Шкіра керма та сидінь на сонці може нагріватися до 70-90 градусів. Тому, сівши на таке сидіння, не складно отримати опіки, - каже Сергій Маслов із автоклубу. - Якщо є кондиціонер, можна, звісно, ввімкнути його на повну і за 5-7 хвилин опустити температуру до 25 градусів. Проте такі перепади небажані для пластика салону, скла та, у першу чергу, водія".

Якщо у машині немає кондиціонера, слід привідкрити водійське вікно та заднє за водійським місцем, щоб не було протягу.

"Аби не дуло у голову, повністю відчиняють вікна задніх дверей. Але їхати із відчиненими вікнами бажано не швидше 90 кілометрів на годину. Бо тоді у машині стоїть такий гул, що за ним можна не почути не те, що пасажира-співрозмовника, а й сигналу автомобіля позаду".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Таксисти підняли тарифи через спеку

На швидкості понад 90 км/год в автомобілях без кондиціонерів вмикають на 2-3 швидкість вентилятор пічки, привідчиняють задні вікна та бічне пасажирське. Тоді повітря більше циркулюватиме салоном і у водія буде менший ризик захворіти.

"У довгу дорогу влітку я завжди беру пару пляшок мінералки та рушник, - каже Маслов. - Це допомагає у спеку. Мінералкою можна вмитися, щоб збодритися, а можна і випити, коли почнеться спрага. Я коли втомлююсь у дорозі, зупиняюся на узбіччі і зволожую водою волосся. Голова після цього стає свіжішою. Можна промочити рушник водою і прикласти його до голови".

Якщо у машині є кондиціонер, ним теж треба правильно користуватися. Під час початку руху вмикати його на мінімальну потужність. Збільшувати її поступово. За 15 хв. до зупинки поступово підвищувати температуру у салоні, щоб не було різкого температурного перепаду.

"Я ставлю кондиціонер на 23-24 градуси. Спочатку ставлю на всмоктування повітря із салону, а через хвилин 10 - із вулиці. Багато водіїв не перемикають режим циркуляції. Через це у машині залишається менше кисню, виникає сонливість, може запаморочитися голова".

У аптечку на час поїздки треба покласти ліки від укачування та головного болю.

Зараз ви читаєте новину «Як врятуватися від спеки в автомобілі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути