середа, 14 квітня 2010 12:42

Румунія відновила претензії на українські землі

Румунія відновила претензії на українські землі

Румунія знову претендує на землі України, повідомляє газета "Сегодня" з посиланням на народного депутата від фракції БЮТ-учасника нової коаліції Геннадія Задирко.

Мова йде про невеликий (1500 на 800 метрів) безлюдний острів Майкан на Дунаї, по якому проходить кордон між містами Кілія і Вилкове. За міжнародним правом, коли кордон між країнами йде по річці, він проходить по фарватеру, якщо сторони не домовилися інакше.

Але фарватер, що проходив між великим островом Бабин (Румунія) та нашим островом Майкан, обмілів, замулився, і тепер судна ходять між Майканом і українським берегом. На цій підставі рік тому румуни вперше заявили про перенесення кордону, після чого Майкан би став румунським.

У Держприкордонслужбі підтвердили, що новий раунд переговорів має пройти в квітні 2010 року.

У МЗС повідомили, що незмінність кордону з Румунією зафіксована в договорі про добросусідство від 2003 року, тому Україна виступає проти ініціативи румунської сторони.

У проблеми є і економічна основа: відтоді як Україна п"ять років тому побудувала глибоководний вихід з Дунаю в Чорне море через гирло Бистре, все більше кораблів воліють йти по ньому, а не по румунських протоках, адже українська сторона бере за прохід дешевше.

Якщо кордон перенести, судноплавний коридор стане загальним і гроші доведеться ділити навпіл. "Румунії потрібен не острів, а канал", - коментує ситуацію депутат Задирко.

Він упевнений, що поступатися добровільно островом не можна: суперечку не винесено на розгляд міжнародного суду. Адже якщо замулився фарватер нижче за течією, між островами Бабин і Єрмаков, його теж тоді доведеться віддати румунам.

Аналогічна проблема є і в Чорному морі з Керч-Єнікальським каналом на кордоні Росії і України. Канал український, по ньому йдуть судна, проте межа проходить південніше. Якщо Україна поступиться румунам, немає гарантії, що й Росія не зажадає на цій підставі пересунути кордон північніше на фарватер каналу.

Нагадаємо, рік тому Румунія відсудила в України кілька десятків квадратних кілометрів чорноморського шельфу біля острова Зміїний.

Сегодня

Зараз ви читаєте новину «Румунія відновила претензії на українські землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути