четвер, 25 березня 2010 07:47

16 гектарів біля Дніпра здали в оренду "для дослідження комарів"

16 гектарів біля Дніпра здали в оренду "для дослідження комарів"

Приватні фірми взяли в оренду на 49 років 16 га лісу в Канівському районі на Черкащині. Вони платитимуть 30–37 грн на рік за гектар. Землі на березі Дніпра та Канівського водосховища передали "для дослідження польотів комарів і комах". Дозвіл на оренду дала облдержадміністрація.

Депутати Канівської райради Михайло Бала, Леонтій Савченко та Микола Фесенко звернулися до Генеральної прокуратури України. Просять перевірити цю угоду. Мовляв, землю віддали без конкурсу, таємно і за низькими цінами.

— Ми дзвонили в Івано-Франківську область, консультувалися, — каже заступник голови Канівської районної ради 60-річний Микола Фесенко. — У Ворохті орендар платить 18 тисяч гривень на рік, а в нас 37 гривень! Чому?

Розмір плати за оренду лісу в Україні не встановлений. Землі належать до рекреаційної зони. Там не можна будувати, обгороджувати ділянки парканом, рубати дерева.

— Це був колишній колгоспний ліс, — продовжує Микола Фесенко. — Потім його забрали в держлісгосп. Торік облдержадміністрація передала його в оренду невідомо яким приватникам із формулюванням: "Для дослідження польотів комарів і комах". Ті орендарі швидко знайшли лазєйку в законі та продали своє право оренди іншим структурам. Тепер не знаю, які в нас 49 років комарі літатимуть.

30 гектарів належать керівникові Служби безпеки Хорошковському. Він заплатив 980 тисяч гривень

Держлісгосп рішення про оренду має погоджувати з облдержадміністрацією. Дозвіл підписав перший заступник голови ОДА Петро Гаман.

— Оренду оформляли Канівська райдержадміністрація і місцеве лісове господарство, — пояснює він. — Тому й претензії щодо законності мають бути до них. Розпорядження з області тільки дає право місцевій раді оформити оренду. А вникати в подробиці всіх ділянок — не моя компетенція.

У Бобриці Канівського району є обгороджена триметровим парканом 30-гектарна земельна ділянка на березі Дніпра. Голова сільради Ольга Рогатко каже, що вона належить теперішньому керівникові Служби безпеки Валерію Хорошковському. 2003 року він узяв її в оренду з правом викупу. Заплатив 980 тис. грн. Будівництва за парканом не ведуть. Гроші Хорошковського сільська рада поклала на депозит у банк. Планує провести в село газ. Щороку має з депозиту 25 тис. грн прибутку.

— Може, воно все й законно, але так скоро й до Дніпра людям не буде кудою пройти, — каже телефоном вчителька школи в Бобриці, імені не називає. — Вони поставили паркан. Розводять там звірів. Знаємо, які в нас закони і для кого писані. Прийде якийсь Лозінський і свої порядки встановить.

Зараз ви читаєте новину «16 гектарів біля Дніпра здали в оренду "для дослідження комарів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути