вівторок, 11 серпня 2009 17:49

Із зараженого чумою міста вивозять за 300 доларів

У китайському місті Цзикетань провінції Цинхай стався спалах легеневої чуми. Від хвороби померли троє людей. Місто закрили на карантин. Аби виїхати з нього, мешканці платять таксистам понад $300 (2500 грн. — "ГПУ").

Минулого тижня у місті Хека, що у сусідній провінції Ганьсу, затримали чоловіка. За документами з"ясували: він — житель Цзикетаню. Утік із карантинної зони машиною. Невдовзі виявили ще кількох цзикетанців. Усі вони змогли виїхати з міста завдяки таксистам. Ті знали, як оминати блокпости, із пасажирів брали по $300. У середньому послуги місцевого таксі коштують не більш як $1 (7,7 грн. — "ГПУ"), за $100 можна винайняти автівку на день.

Утікачів помістили на обстеження в госпіталь. Кажуть, вони здорові, й чума не поширюватиметься. Утім, місто перебуватиме на карантині ще кілька тижнів. Жителів не випускатимуть.

Місцеві експерти вважають: чуму рознесли блохи, які живуть в шерсті гризунів. Вони покусали собаку місцевого пастуха. Тварина померла. Власник заразився, коли спалював її тіло. Решта людей заразилися від нього повітряно-крапельним шляхом.

Легенева чума — надто небезпечна. Вона має короткий інкубаційний період — 24 год. Без належного лікування людина помирає за добу.

Упродовж останніх десятиріч у Тибетському регіоні кілька разів траплялися випадки легеневої й бубонної чуми. Їх нейтралізовували. Місцеві займалися скотарством і кочували. Вони не були у тісному контакті з багатьма людьми.

Ситуація змінилася протягом останніх років. Китайська влада почала переселяти кочовиків до міст, щоб краще їх контролювати. Це збільшило загрозу епідемій.

Зараз ви читаєте новину «Із зараженого чумою міста вивозять за 300 доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути