понеділок, 14 березня 2016 19:50

Захід хоче виборів на Донбасі попри інтереси України - експерт

Захід хоче виборів на Донбасі попри інтереси України - експерт
Євген Магда Фото: hromadskeradio.org

Євросоюз може застосувати шантаж, щоб Україна провела вибори на окупованих територіях.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів політолог Євген Магда.

Чи вдасться Німеччині, Франції та Росії змусити Україну провести вибори на Донбасі?

- Франція та Німеччина, як лідери Європейського Союзу, відповідальні за ситуацію в Україні. Вони намагаються закрити питання конфлікту на Донбасі, наймасштабнішого в Європі за останні 20 років. Можливо й за рахунок українських інтересів. Не думаю, що їм вдасться це зробити. Керівництво ЄС має усвідомлювати, в України інші погляди і прагнення. Їм доведеться тиснути і на Російську Федерацію. Добиватися від неї адекватних дій.

Чи зможе Київ уникнути виборів, як вдалося це зробити зі змінами до Конституції щодо "особливого статусу" Донбасу?

- Питання виборів уникнути важче. Франція й Німеччина наполягають на їх проведенні, щоб відновити керованість територій Донбасу. Але є багато нюансів, які потрібно вирішити. Один з них - тимчасово переміщені особи. За різними даними їх більше двох мільйонів осіб. Чи будуть вони брати участь у виборах на Донбасі невідомо.

Які будуть наслідки, якщо не погодимось на вибори?

- У стосунках з Міжнародним валютним фондом змін не буде. МВФ більше зважає на Сполучені Штати. США продовжили санкції проти Росії ще на рік і їх зможе відмінити лише наступний президент.

Європа буде шантажувати Україну скасуванням санкцій проти РФ. У Євросоюзі існує на це попит. Російська Федерація імпортує великі обсяги товарів з високою доданою вартістю, які дозволяють непогано заробляти.

З іншого боку, є справа Надії Савченко. Тут присутній людський фактор. Страждання людини, яка ще й член ПАРЄ, збурюватиме європейську громадськість. Вона тиснутиме на своїх політиків. Не можна казати, що Україна не має шансів на збереження власних позицій.

Як діятиме Росія?

- Москва демонструє, що не виконуватиме Мінські домовленості. Але, вона не зацікавлена у військовому загостренні на Донбасі. Є вироблений алгоритм: військове загострення призводить до нових санкцій. Тому РФ під виглядом посередника, буде змушена маневрувати і пропонувати постійно нові варіанти врегулювання ситуації на Донбасі з різним ступенем вірогідності їх втілення. Хоча знаємо, Росія безпосередній учасник цього конфлікту.

Яка позиція США — ближча до Німеччини і Франції чи до України?

- США насамперед захищають власні інтереси. У них складна зовнішньополітична гра з Росією. На загострення не підуть. Будуть грати другим номером після Франції та Німеччини. Всеохоплюючої підтримки України не буде, але й сам на сам не залишать.

Зараз ви читаєте новину «Захід хоче виборів на Донбасі попри інтереси України - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути