вівторок, 30 червня 2015 09:55

За деревами не видно лісу

За деревами не видно лісу

"Київзеленбуд" - класичний приклад, як до керівництва столицею України рвуться вчорашні соратники Януковича, щоб відновити колишні корупційні схеми. Вони не лише не потрапили під люстрацію, але й повернулися до державної годівниці. Сумнівно, що Віталій Кличко не знає, кого він приймає на роботу. Крім того, він нічого не робить, щоб змінити ситуацію.

Наскільки результати роботи команди Віталія Кличка будуть успішними, точно спрогнозувати не можна. Проте ряд фактів діяльності нового мера протягом року передбачає не дуже радісні перспективи. Навіть якщо взяти, наприклад, той самий "Київзеленбуд". Восени минулого року дана структура оскандалилася із закупівлею все тих же каштанів. Здавалося б, після того, як команда "попередників" на чолі з Олександром Поповим уже була спіймана на гарячому при купівлі дерев, нова влада мала винести урок. Але підлеглі Кличка, мабуть, вирішили, що вдруге снаряд у воронку не влучає, і їхні махінації не помітять.

Нагадаємо, що "Київзеленбуд" у жовтні 2014 року за результатами тендеру уклав угоду з ТОВ "ПП "ЕдМарліс" на постачання саджанців листяних дерев, кущів і квіткової розсади на суму 5,35 млн. гривень. Найдорожчий - каштан "Баумані" - 1950 гривень за саджанець. Серед дорогих - клен сріблястий по 1700 гривень за штуку і гостролистий за 1650 гривень за штуку. Фірма в 2014-му за результатами тендерів "Київзеленбуду" отримала контракти на суму близько 20 млн. гривень. Це та сама фірма, яка продала в 2012 році Києву липові каштани за неабияк завищеними цінами. Але для нової влади чомусь це не стало аргументом, і КМДА знов звернулася до її послуг.

Або ще один актуальний приклад. Київ з року в рік страждає від тополиного пуху. Цього року, як і минулого, пух полетів набагато раніше звичайного. Страждають усі містяни, особливо алергіки (майже третина киян страждає алергією на тополиний пух, яка може перерости в бронхіальну астму). Сам пух не викликає алергії. Він є лише переносником пилку, який і доставляє всі страждання. Плюс така кількість пуху підвищує пожежонебезпечність у місті.

"Єдиний і радикальний метод боротьби - вирубка цих дерев і заміна їх іншим, безпуховим сортом "Італіка", - вважає представник громадського об'єднання "Рух за реформи" Святослав Коростельов. – Потрібно розуміти, що тополя на рік поглинає 53 кілограми сажі. Це унікальні дерева і просто так вирубувати їх, як почали в історичному центрі на бульварі Шевченка, можуть лише люди нерозумні й непрофесійні. До того ж садити замість тополь дерево-паразит акацію, заборонену до висадження в містах ЄС, не можна".

У 2014 році, як повідомляв "Київзеленбуд", на висадку безпухових тополь було виділено 500 тис. гривень. Планувалося посадити 424 дерева, причому в районах, які найменше страждають від тополиного пуху. Вже тоді екологи жартували: щоб з італійськими тополями не вийшло, як із каштанами. Перевірити посадку всіх тополь неможливо. "424 дерева – це ж цілий великий гай, - говорить Святослав Коростельов. – Де вони?"

Власне, і саме керівництво "Київзеленбуду" викликає і подив, і питання до Віталія Кличка. У лютому на посаду гендиректора підприємства був призначений Сергій Симонов – як його називали, менеджер "лісника" Януковича. Починав Симонов свою кар'єру в "молодій команді" Черновецького. У 2007 році Симонов очолював ДП "Крона" Держкомлісгоспу. Підприємство також займалося ринком деревини. У 2008-му він очолив Головне управління екології і охорони природних ресурсів КМДА. У цей період опинився в центрі скандалів, пов'язаних із забудовою зелених зон Києва.

За часів Віктора Януковича Сергій Симонов керував державним підприємством "Український лісогосподарський центр консалтингу і логістики "Укрлісконсалтинг".

"Укрлісконсалтинг" стежив за виконанням схеми по монополізації ринку деревини - підприємство санкціонувало всі операції лісгоспів з продажу деревини. За словами керівників лісгоспів, на аукціонах продавалося не більше половини української деревини. Другу половину, кращу, як стверджують лісники, їм доводилося віддавати офшорній компанії Eloderio Ltd. Соцмережі миттєво відреагували на призначення, відзначивши, що місту нічого хорошого чекати не доведеться.

До речі, одночасно з призначенням чиновника з'явилося повідомлення про те, що екологічною комісією Київради погоджений проект рішення про дозвіл КО "Київзеленбуд" на ведення лісового господарства – тобто, на проведення суцільних вирубувань на території Дарницького лісопаркового господарства.

Активісти "Руху за реформи" стверджують: у Святошинському лісопарку ліс вирубується на десятках гектарів старовікових, коштовних ділянок, навіть не дивлячись на заповідний статус окремих частин господарства (зокрема, в Голосіївському Національному парку і Межигірсько-Пуща-Водицькому заповіднику). У Національному екологічному центрі б'ють тривогу: стан повітря в Києві відрізняється наявністю великої кількості токсичних речовин і канцерогенів, вміст яких в деяких частинах міста перевищує в рази, а інколи і в десятки разів, гранично допустимі концентрації. Причина забруднення повітря, упевнений представник "Руху за реформи" Святослав Коростельов, полягає не лише в надлишковій кількості автотранспорту, роботі промислових підприємств, але і в системному скороченні площ зелених насаджень. При цьому на межі катастрофи Київ виявився в період керівництва Черновецького і його "спадкоємців" часів Януковича.

Тому багато хто підозрює, що призначення Сергія Симонова на посаду директора КО "Київзеленбуд" і рішення про ведення лісового господарства на території Дарницького лісопарку пов'язані між собою. Цілком ймовірно, що нові-старі чиновники хочуть знову влаштувати суцільні вирубування в лісопаркових господарствах міста з метою комерційної реалізації коштовної деревини.

Національний екологічний центр України ще взимку звернувся до київського міського голови Віталія Кличка з вимогою розглянути питання про доцільність призначення на посаду директора КО "Київзеленбуд" Сергія Симонова і не допустити набирання чинності будь-яких рішень Київради, що дозволяють проводити суцільні вирубування в київських лісах. Але, як видно, Кличко на дане прохання не звернув жодної уваги.

Більш того, недавня колотнеча між місцевими жителями і охоронцями біля скандального будівництва поряд з метро "Осокорки", де замість обіцяного Кличком сквера хочуть побудувати торгівельний центр, викликає підозру стосовно того, хто і чому приймає рішення про знищення зелених зон столиці. (Торгівельний центр Le Boulevard біля метро "Осокорки" будує ТОВ "Скай-буд ЛТД", засновником якого до недавнього часу був депутат Київради від фракції мера Віталія Кличка "Удар-Солідарність" Сергій Котвицький). Тобто, на словах – мер і його підлеглі говорять про благоустрій Києва, його озеленення, відновлення статусу зеленої столиці Європи. На ділі – продовжується вирубка і забудова зелених зон, а гендиректор "Київзеленбуду" лише закликає киян приєднатися до висаджування дерев у рамках акції "Збережи зелений Київ".

Зараз ви читаєте новину «За деревами не видно лісу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути