Ексклюзиви
середа, 25 вересня 2013 19:05

З території України вивезли мононитрохлорбензол, але хімічна загроза лишається
19

Фото: Фото: Тетяна Заровна

Міністр екології Олег Проскуряков здійснив робочу поїздку на територію закритого химзаводу в Горлівці(Донецькій області). Звідти 19 вересня вивезли останню партію так званої "кров'яної отрути" - мононитрохлорбензола.

Високотоксичні відходи зберігалися в проржавілих металевих бочках і протікаючих місткостях серед руїн закритого заводу. 19 вересня мононитрохлорбензол відправили на завод по переробці відходів в Польщу. На ці цілі з різних бюджетів було виділено близько ста мільйонів гривен.

Роботи, починаючи з 2011 року здійснювала ізраїльська компанія. Вона ж нині продовжує роботи на об'єкті Домбровський кар'єр в Івано-франківській області в м. Калуш.

На території Горлівського химзавода так само розпочата підготовка до утилізації тротилу і сірчаної кислоти. Надалі планується почати роботи по рекультивації зараженої небезпечними хімікатами землі.

- Наслідки могли бути безповоротними - коли поруч була така суміш, як тротил та мононитрохлорбензол. Але, слава богу, ми роботи завершили, бо екологія - один з пріоритетів держави. Інші проблеми, які залишаються на території заводу, закриємо наступного року. Я вам обіцяю, знайдемо гроші - можливо, виділимо з фонду охорони довкілля, - пообіцяв міністр Олег Проскуряков.

Цікаво, що про про відвантаження останньої партії мононитрохлорбензола вже рапортували в грудні 2011 року. Тоді колишній міністр екології Микола Злочевський заявив, що небезпека техногенної катастрофи усунена повністю. Були вивезені на утилізацію за кордон 2,7 тис. тонн мононитрохлорбензолу. Але незабаром виявили додаткові 440 тонн раніше не врахованих відходів.

- Ще 2 тижні тому тут були величезні купи отрути просто неба, від запаху мигдаля (так пахне мононитрохлорбензол) забивало дихання, - розповіла Тетяна Тимочко з "Всеукраїнської екологічної ліги". - Ми звертали увагу уряду і дуже добре, що 3 роки тому в країні почалася програма ліквідації небезпечних відходів - це і гексохлорбензол в Калуші, і мононитрохлорбензол в Горлівці. Роботи іноземною фірмою виконані на високому рівні. Працівники впродовж зміни по 3 рази міняли гумові чоботи, тому що їх роз'їдала отруйна речовина. Тепер рекультивація стає важливою проблемою і для Горлівки, і для Калуша. Ще є в Києві такий же небезпечний об'єкт - завод "Радикал" - там 200 тисяч тонн відходів, які вмістять ртуть. Ми досягли рішення про вивезення цих відходів з Києва в Горлівку на завод, який їх перероблятиме.

На території Горлівського химзавода залишаються 2 тимчасові могильники, які протікають, заражаючи грунт і воду. Їх термін збіг в 1999 році. Усередині і "кров'яна отрута", і ртуть, і інші речовини, які важко визначити із-за перемішування.

Минулого року МНС офіційно сповістило, що в Горлівці стан концентрації забруднюючих речовин в грунті і підземних водах наближається до надзвичайної ситуації. Одна з причин - вплив могильників.

-Стан могильників вимагає експертизи, об'єми не відомі, об'єкт представляє небезпеку не лише для міста. Є загроза попадання отрут в грунтові води, моніторинг вод нині не проводиться, - уточнила для Gazeta.ua Тетяна Тимочко.

Держпідприємство "Горлівський хімічний завод" було побудовано в 1939 році, а закрито у березні 2001 року. У радянські роки там працювали 4 тисячі чоловік. Підприємство робило вибухівку і мононитрохлорбензол.

Завод був секретним, 80% продукції призначалося для військових цілей. Для забезпечення сировиною поруч побудували азотно-туковий завод (тепер - "Стирол"). Толлуол отримували з коксохімічного заводу, а сірчану кислоту виготовляли в цеху химзавода.

У 1989 році сталася аварія. Відходи, в тому числі мононитрохлорбензол, протекли з непристосованих сховищ і потрапили в шахтні стоки. В результаті в шахті "Олександр-захід" загинули шахтарі і рятувальники. Загиблих з місця аварії дістати не змогли. Тоді і були поспішно побудовані тимчасові могильники, розраховані на 10- 15 років.

Місцеві жителі вважають, що в Горловці немає колодязів і джерел з придатною для споживання водою саме із-за цих могильників.

Мононитрохлорбензол відноситься до 1 класу небезпеки. Найбільше вражає струкутру крові. Попадання одного міліграма в організм людини достатньо для настання смерті.

Зараз ви читаєте новину «З території України вивезли мононитрохлорбензол, але хімічна загроза лишається». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути