четвер, 19 вересня 2013 16:51

Все менше іноземців хочуть вчитися в Україні - експерт

Все менше іноземців хочуть вчитися в Україні - експерт
Павло Полянський. Фото: radiosvoboda.org

Дедалі більше української молоді виїжджає вчитися за кордон. При цьому припливу українських вступників до українських вузів не спостерігається.

Про це у коментарі Gazeta.ua заявив директор Центру освітнього моніторингу Павло Полянський.

"Дипломи країн Євросоюзу часто навіть програють у якості дипломам таких вузів, як Національний університет імені Шевченка або КПІ. Утім, європейські дипломи визнають країни всього ЄС і Північної Америки. Таким чином, людина може працевлаштуватися в будь-якій успішній країні", - зазначив Полянський.

На його думку, зворотня тенденція уникнення іноземними студентами України має насторожити урядовців і керівників вищих навчальних закладів. Вони мають запроваджувати безкоштовні гранти на навчання, заохочувати кращих абітурієнтів з-за кордону.

"Можна скільки завгодно казати про підписання Україною угод щодо освіти з маленькими карликовими державами, але, вочевидь, ні європейські абітурієнти, ні абітурієнти з США не вступають до українських вишів. І їхні викладачі до нас не їдуть. Наша інтеграція до Болонського процесу у значній мірі залишилася на рівні декларацій і підписання нормативних документів. Мобільності студентів чи викладачів вона не гарантує", - наголосив освітянин.

Він зазначив, якщо така недружня до іноземців політика буде продовжена і надалі, до нас будуть приїздити лише ті, хто хоче отримати диплом за гроші. Про якість освіти, нові знання не буде й мови.

Зараз ви читаєте новину «Все менше іноземців хочуть вчитися в Україні - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути