четвер, 01 серпня 2013 10:11

В УПЦ (МП) вважають вітання з Філаретом "наслідком тяжкої хвороби митрополита Володимира"

В УПЦ (МП) вважають вітання з Філаретом "наслідком тяжкої хвороби митрополита Володимира"
Фото: gazeta.ua

Відразу кілька православних організацій засудили тепле привітання предстоятеля Української православної церкви Московського патріархату митрополита Володимира і глави УПЦ Київського патріархату Філарета, в ході якого вони обнялися і тричі поцілувалися.

31 липня в Мережі було опубліковано відповідну заяву під назвою "Організації православних мирян проти зближення з нерозкаяними розкольниками". Його автори нагадали, що РПЦ відлучила Філарета від церкви і піддала анафемі за диктат, шантаж і розкольницьку діяльність.

"Хотіли б смиренно запитати у митрополита Володимира словами апостола "Яке спілкування праведності з беззаконням? Що спільного у світла з темрявою?"", - йдеться в посланні. У ньому також міститься прохання до керуючого справами УПЦ МП провести прес-конференцію в разі, "якщо випадок став наслідком важкої хвороби митрополита Володимира", і донести до православної громадськості причину події. Заяву підписали 14 осіб - представники "Київського російського клубу", Союзу православних братств України, об'єднання "Православний вибір" та інших організацій.

Митрополит Володимир зустрівся з Філаретом на відкритті виставки "Велике і величне" у Києві. Вона стартувала 26 липня в "Мистецькому арсеналі" і була приурочена до 1025-річного ювілею Хрещення Русі. Вітання тривало близько 14 секунд. Ряд експертів припустили, що обійми і поцілунки свідчать про поліпшення відносин між Московським і Київським патріархатами, яке в подальшому може призвести до об'єднання церков. Втім, прес-секретар УПЦ МП Василь Анісімов скептично поставився до події:

"Хоч Філарет і підійшов до Блаженнішого, він як був, так і залишається відлученим від церкви. Ця людина засмокче будь-кого. Я був присутній на події, коли він, стоячи одного разу за муфтіями , прорвався і поцілував Папу Римського ... Проблема в розкольників, вони повинні вносити смуту у велику справу. Філарет підбіг, обняв, зацілував, ну що тут робити - стусана ж ніхто не дасть ", - цитує "Сегодня" його слова.

Українська православна церква розкололася на початку 1990-х років. Одна з її частин знаходиться у підпорядкуванні Московського патріархату, а інша Київського. УПЦ КП, яку очолює митрополит Філарет (в миру Михайло Денисенко) не визнаний жодною з православних церков світу, в тому числі через те, що Денисенко був позбавлений сану і відлучений від церкви. Сам Філарет і його прихильники даних рішень (про відлучення і позбавлення сану) не визнають, вважаючи їх незаконними.

Зараз ви читаєте новину «В УПЦ (МП) вважають вітання з Філаретом "наслідком тяжкої хвороби митрополита Володимира"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

110

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути