четвер, 25 липня 2013 22:51

У Тернополі показали рідкісні витинанки
10

Фото: Фото: Олена Дзік

30 витинанок представили на виставці у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї. Таку експозицію представили тут уперше. Присвятили її 100-річчю з часу появи самого терміну "витинанка".

"Термін витинанка з'явився ще 1903-го. Відтоді багато чого змінилося. А мистецтво витинати чудернацькі малюнки узагалі можна вважати забутим. Здавалось би, кожен може вирізати сніжинку із паперу. Але витинанка – це набагато глибше поняття. Це складна техніка, яка потребує від  митця великої майстерності", - розповіла Наталія Шуляка, старший науковий співробітник відділу фондів музею.

У фондах музею є близько сотні витинанок. На виставку відібрали найцікавіші роботи.

"В нашій експозиції представлені роботи двох місцевих авторів. Це різні люди за фахом та й за технікою виконання витинанок. Так, Дмитро Мимрик є монахом Унівського монастиря. Він робить витинанки спеціальною сокиркою. А Марія Ремінецька – лікар. Вона творить аплікації на папері і вирізає їх ножем. Кожен митець вибирає свій інструмент для роботи. Дуже важливо підібрати його правильно, бо один неточний рух, один неправильний надріз – і вся робота марна. А щоб створити одну композицію, майстру потрібно близько місяця", - наголосила Наталія Володимирівна.

За її словами, витинанки не є прибутковим бізнесом.

"Це не той бізнес, який приносить прибутки. Тому витинанки сьогодні і є втраченим мистецтвом. Такі речі створюють для краси, наслідують при цьому давні традиції. Але їх дуже цікаво розглядати як дітям, так і дорослим. Вони поліпшують настрій, а школярів ще й відривають на трохи від інтернету", - додала Наталія Шуляка.

Зараз ви читаєте новину «У Тернополі показали рідкісні витинанки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути