середа, 01 липня 2015 14:14

В РФ оскаржують ратифікацію Євроконвенції з прав людини

В РФ оскаржують ратифікацію Євроконвенції з прав людини
Фото: Council of Europe

Конституційний суд РФ провів слухання у справі щодо відповідності російському законодавству положень іноземних конвенцій та рішень Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), а також можливості їх невиконання на території країни.

Як повідомляє кореспондент видання "Росблат", рішення судді ухвалять в закритому режимі, про дату його оголошення повідомлять пізніше.

Суд заслухав виступи депутатів Держдуми, представників Ради Федерацій, президента, генпрокурора, представників Мін'юсту та МЗС.

"Ми не виходимо з конвенцій, але хочемо обговорити, як бути в тому випадку, якщо їх положення суперечать Конституції. Немає жодних гарантій, що завтра у відповідності з міжнародними конвенціями від Росії не зажадають легалізації одностатевих шлюбів або чого-небудь ще", - заявив депутат Держдуми Олександр Тарнавський.

Представник президента Михайло Кротов зазначив, що рішення ЄСПЛ щодо конкретних осіб вимагають негайного виконання, "але рішення, які вказують на неповноцінність національного законодавства, беззастережно не можуть бути виконані". Таким чином, представник президента визнав безумовну перевагу вердиктів Конституційного суду над Європейським судом.

"Не можна перетворювати ЄСПЛ в механізм політичної маніпуляції", - пояснив Кротов. Представники Мін'юсту і МЗС також зазначили, що вироки ЄСПЛ можуть бути необов'язковими до виконання, якщо суперечать Конституції РФ.

Приводом для розгляду справи в КС став запит 93 депутатів Держдуми. На їхню думку, підписання Росією Європейської конвенції про захист прав людини та основних свобод не повинно тягти за собою суперечностей з основами конституційного ладу нашої країни. Таким чином, йдеться про оскарження конституційності положень ст. 1 ФЗ "Про ратифікацію Конвенції про захист прав людини та основних свобод і Протоколів до неї".

Зараз ви читаєте новину «В РФ оскаржують ратифікацію Євроконвенції з прав людини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути