середа, 12 березня 2014 14:42

У Польщі безкоштовно лікуються 82-є активістів Майдану
5

Фото: Ольга Швед

Наприкінці лютого 82 майданівців із важкими пораненнями запросили лікарні польських міст Варшава, Вроцлав, Люблін, Познань, Краків. Пацієнти на повному забезпеченні Польщі. Багатьох доставили через кордон без документів. Після лікування обіцяють допомогти із протезуванням кінцівок.

У польському місті Жешув, що за 100 кілометрів від Львова, прийняли двох поранених майданівців: 20-річного Ігоря Заставного зі Львова та чернівчанина Василя Аксенина, 52 роки.

20 лютого Ігоря тричі поранили кулеметною чергою на вулиці Інститутській. Перша куля пройшла навиліт на лівій руці, друга потрапила в живіт, пошкодила кишечник. Остання зрізала навскіс кістку нижче коліна на нозі. Ногу ампутували в київській лікарні. До Польщі привезли наприкінці лютого на лікування. Ігор навчається на 4 курсі Львівського художнього професійного училища на різьбяра по дереву. Підпрацьовував складальником меблів на приватній фірмі.

"Першу кулю в руку не відчув, друга потрапила в живіт. Остання попала мені в ногу. Зрозумів одразу – ноги у мене вже немає. Свідомість не втрачав, але пам'ятаю все дуже смутно – ампутацію, операції, доправку в Жешув. Я не мав закордонного паспорта. Все консул Польщі у Львові зробив", - каже хлопець.

На тому ж поверсі лежить Василь Аксенин. Куля снайпера пройшла через лівий бік, пробила нутрощі, роздробила таз і вийшла в районі куприка. Рана не гоїться два тижні. Лікарі радять пробути у лікарні ще три місяці, щоб зажило. Потім виготовлять титановий суглоб на таз. Після імплантації він гоїтиметься ще стільки ж часу. Тоді йому можна пробувати ходити.

Дружина Василя Аксенина Тетяна разом із чоловіком у лікарні. Залишила тимчасово роботу продавця. У подружжя двоє синів. Родині можна допомогти фінансово. Приватний рахунок Юрія Аксенина Приватбанк - 5211537434773144.

У лікарні в прикордонному місті Перемишлі лікуються п'ятеро українців. У 20-річного Романа ампутована рука нижче ліктя. Інша - перемотана, на ній залишилося три пальці. Йому вже домовляються про протез у Америці. Важкий стан у Арсенія, в якого в шиї досі снайперська куля - попереду операція. У Романа із Ходорова - роздроблений кульчовий суглоб, куля застрягла біля хребта. У ще одного - перебита нога, у іншого - осколки гранати застрягли в шиї. Хлопці називатися не хочуть. Кажуть, їм усього вистачає, лікування безкоштовне, родичі відвідують часто.

Зараз ви читаєте новину «У Польщі безкоштовно лікуються 82-є активістів Майдану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути