Ексклюзиви
четвер, 01 серпня 2013 18:33

В одному з районів Одеської області чотири мови отримали статус регіональних

В одному з районів Одеської області чотири мови отримали статус регіональних
Фото: ipress.ua

У Болградському районі Одеської області болгарська, гагаузька, російська, а також албанська мови отримали офіційний статус регіональних мов, повідомила голова ради Марія Гайдаржи.

"На сесії районної ради 25 липня ми констатували той факт, що три мови - болгарська, гагаузька та російська для Болградського району, відповідно до закону Про основи державної мовної політики, є регіональними. Враховуючи, що закон дає нам право використовувати ці три мови як регіональні, ми прийшли до рішення про їх підтримку і розвиток ", - зазначила Гайдаржи.

"Крім того, на території районі існує село Жовтневе, половину населення якого складають албанці. Це велике село в Україні, де компактно проживає албанське населенням. Таким чином, албанська мова рішенням райради також підлягає розвитку, використання і захисту", - додала вона.

Українська мова, підкреслила Гайдаржи, в Болградському районі і надалі буде використовуватись як державна.

"Болгарський і гагаузька мови вивчаються в школі в початкових класах на прохання батьків. Нестачі підручників на цих мовах ми не відчуваємо. Але з підручниками албанською мовою є деякі проблеми", - розповіла Гайдаржи.

Згідно з даними Всеукраїнського перепису населення 2001 року в районі проживають представники більше 40 національностей, у тому числі близько 5% є носіями державної - української мови, більше 60% жителів району представляють болгарську регіональну мовну групу, більше 18% - гагаузька, більше 15% російська, близько 2% албанська.

Нагадаємо, що згідно з опитуванням, проведеним Київським міжнародним інститутом соціології, 40% українців вважають російську мову своєю рідною.

Зараз ви читаєте новину «В одному з районів Одеської області чотири мови отримали статус регіональних». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

37

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути