вівторок, 01 березня 2016 14:26

У Норвегії запрацювала українська школа

  Фото: сторінка Украïнці Ставангера в Фейсбуці
Фото: сторінка Украïнці Ставангера в Фейсбуці

У норвезькій комуні Ставанґер, що в окрузі Ругаланд, відкрилася українська школа для дітей віком від 4 до 8 років. На перший урок завітало семеро учнів. Приблизно на таку кількість на початку і розраховували організатори.

"Заняття проводяться в ігровій формі, найбільший фокус - українські традиції та культура. Ми не перевантажуємо дітей пунктуацією та синтаксисом. Заняття будуть раз на тиждень. Наразі школа працює як пілотний проект, але, якщо все піде нормально, зробимо школу на постійній основі. З часом, можливо, зробимо кілька груп", - розповів Gazeta.ua співорганізатор школи та батько одного з учнів Володимир Литвінов.

Батьки відзначають, наскільки вона важлива для емігрантів саме сьогодні.

"Серед нас багато російськомовних, які, однак, вважають себе українцями. Мій син, наприклад, українську не розуміє, оскільки ніде її не чує. Я, звісно, читаю йому книги рідною мовою, інколи мультики дивиться. Але цього недостатньо", - вважає Володимир.

За його словами, на уроки завітали навіть діти, які розмовляють виключно норвезькою мовою. Наприклад, два хлопчики не говорять ані українською, ані російською, оскільки мати в них українка, а тато - норвежець.

"З першого заняття склалося враження, що їм було цікаво. Вивчили "дякую" та "будь ласка" - посміхається Литвінов.

У місті Ставангер це перша українська школа. Втім у Норвегії вже є подібні заклади. Скажімо, в Осло вже декілька років працює українська школа. Учнів там, каже Володимр, набагато більше, є молодша та старша група.

Перший місяць навчання в школі - безкоштовне. Витрати за це взяла на себе Українська спілка Ругаланду. У подальшому планують брати близько 150 норвезьких крон або 450 гривень на місяць. Для Норвегії, переконує Володимир, це суто символічна платня.

"Сподіваємося, всі розуміють, що існують певні витрати на розхідні матеріали, також педагог, який працює виключно з ентузіазму, має принаймні перекрити свої витрати на проїзд. Тож надалі планується брати за навчання мінімальну платню. Її остаточний розмір визначать по закінченні першого місяця, коли будуть підраховані всі витрати. Орієнтовно вартість навчання не перевищуватиме 150 норвезьких крон на місяць", - зазначають в оргкомітеті.

Мова викладання - українська та російська. При необхідності - норвезька. Тривалість уроку - приблизно 1 година. Початок о 17:00.

Перше заняття відбулося 24-го лютого. В закладі є lounge-зона, де батьки зможуть випити чаю або кави та поспілкуватися, чекаючи на своїх дітей. Або ж в перспективі створити мовний клуб для дорослих та поєднати приємне з корисним.

Нагадаємо, 30 січня в норвезькій комуні Ставанґер на один день відкрилась українська кав'ярня. Діаспоряни пригощали гостей борщем, грибним супом, варениками з м'ясом та картоплею. На свято завітало близько 200 чоловік. Серед них – українська громада, іноземці та норвежці.

  На перший урок завітало семеро учнів. Фото: сторінка Украïнці Ставангера в Фейсбуці
На перший урок завітало семеро учнів. Фото: сторінка Украïнці Ставангера в Фейсбуці
Зараз ви читаєте новину «У Норвегії запрацювала українська школа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути