четвер, 02 вересня 2010 18:03

У Маріуполі почалися репресії проти профспілки комбінату ім. Ілліча

У Маріуполі почалися репресії проти профспілки комбінату ім. Ілліча

Сьогодні в Маріуполі у палаці культури ім. К. Маркса повинна була відбутися акція протесту проти політики керівництва Маріупольського металургійного комбінату ім. Ілліча і його гендиректора Володимира Бойка.

Але пізно ввечері у вівторок було затримано четверо активістів Незалежної профспілки комбінату. Також обшукали профспілковий офіс і квартири робочих.

Про це Gazeta.ua розповів активіст профспілки, що залишився на волі. Він просив себе не називати оскільки боїться арешту. Інформацію підтвердив і один з керівників Конфедерації вільних профспілок України Анатолій Акімочкін.

"29-го ми подали заявку міської влади на проведення мітингу, написали три плакати, - розповів один з членів профспілки. - А вже 31-го, о сьомій вечора міліція нагрянула в наш офіс на вул. Артема, 29, в Маріуполі. Заарештували всіх чотирьох людей, які знаходився в офісі на момент їх візиту: голову профспілки Симоника Ігоря Васильовича, Кормільцева Олександра, Мартинюка Станіслава, Гогія Миколу. В результаті обшуку в офісі вилучили документи і оргтехніку, звідти пішли на квартири і вилучили все, включаючи гроші і пластикові картки. Через це зараз сім"ям нема за що навіть найняти адвокатів! Як сказала дружина одного з наших товаришів, шукали друкарський верстат, на яких ми розмножуємо листівки проти Бойко. Це репресії, ми в цьому упевнені - дії міліції були направлені на те, щоб зірвати акцію протесту і розправитися з нашими лідерами".

На думку членів профспілки, переділ власності на комбінаті імені Ілліча ущемив інтереси міноритарних акціонерів, до яких відносяться і члени Незалежної профспілки комбінату. На мітингу, що не відбувся, робочі хотіли пред"явити до свого генерального директора низку претензій.

"Ми написали гасла: "Звідки у Бойка 23% комбінату?", "За що побудовані "Ілліч-фарм", магазини і будинки відпочинку?", тобто все, що пішло з нашої власності, - поділився з  Gazeta.ua робочий. - Ми ніколи не отримували дивідендів, нам не дали купити додаткові акції, нас грубо кинули. На мітингу ми хотіли запитати Володимира Бойка: як так трапилося, що з народного підприємства ми зробилися власністю маленької купки людей".

За інформацією Незалежної профспілки комбінату ім. Ілліча, всіх затриманих лідерів профспілки звинувачують у нанесенні збитків комбінату в особливо крупних розмірах і шахрайстві. За тими документами, з якими встигли ознайомитися родичі затриманих членів профспілки, мова в порушеній проти них кримінальній справі йде про торішню подію в мартенівському цеху на розливній ділянці.

Завтра в суді вирішуватиметься питання про обрання затриманим активістам запобіжного заходу. Або це буде підписка про невиїзд, або арешт.

Нагадаємо, акціонери комбінату проголосували за збільшення статутного капіталу ВАТ "ММК імені Ілліча" в 3,7 разів - до 3 млрд 92,934 млн грн. У результаті допемісії 75% акцій перейшли у власність Ріната Ахметова, 23% комбінату опинилися під контролем діючого генерального директора ММК Володимира Бойка. І приблизно 2% акцій - у власності решти акціонерів. На сьогоднішніх зборах акціонерів ММК ім. Ілліча вирішувалися наступні питання: внесення змін до статуту акціонерного товариства, обрання спостерігача і депозитарію, питання про переведення акцій ПАО з документарної форми в бездокументну.

Зараз ви читаєте новину «У Маріуполі почалися репресії проти профспілки комбінату ім. Ілліча ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути