вівторок, 16 вересня 2014 12:17

У Китаї побудують нову ділову столицю світу
9

Фото: Caro / Andreas Muhs / Globallookpress

У китайському місті Шеньчжень завершився міжнародний архітектурний конкурс проектів комплексної забудови одного з районів. Конкурс проводився під нескромною назвою "Супермісто Шеньчжень". За умовами конкурсу архітектори повинні були запропонувати модель висотної забудови нового ділового центру, який розташується в місцевій бухті.

Переможцем конкурсу стала робота, представлена urban future organization (Великобританія) та архітектурним бюро CR-design. У розробці проекту брали участь також фахівці Технічного університету Чалмерса (Гетеборг, Швеція).

Робота архітектурного консорціуму називається "Хмарний городянин". Це висотна, надщільна, але зелена забудова ділянки землі в бухті Шеньчженя з видом на Гонконг (таким чином влада Шеньчженя хоче продемонструвати Гонконгу, який уособлює стару фінансову модель світу, нові фінансові можливості регіону).

За словами архітекторів, "Хмарний городянин" є містом майбутнього, здатною віддавати довкіллю більше ресурсів, ніж знадобилося на його створення і функціонування". Автори називають свій проект іконографічним мегакомплексом, а міська влада - майбутньою діловоюстолицею світу.

Новий фінансовий район розташується на ділянці в 107 га. Проект включає в себе три висотні башти в "регенеративному дизайні", кілька громадських будівель, а також масштабні ландшафтні роботи. Висота одного з хмарочосів складе 680 метрів. Діловий центр передбачає створення офісного та IT кластерів, суспільно-комерційні зони і масштабне терасне озеленення.

Цікаво, що автори проекту пропонують мультиплікувати свою архітектурну ідею висотного зеленого простору та в інших фінансових центрах світу: Парижі, Лондоні, Франкфурті і навіть Пресненському районі Москви.

Місто Шеньчжень розташований на півдні Китайської Народної Республіки, межує з Гонконгом і є одним з найбільш динамічно розвиваються міст Китаю. Це найбільше місто країни за обсягом експорту. Завдяки масштабним іноземним та державним інвестиціям, а також за допомогою створення вільної економічному зони Шеньчжень за десятиліття перетворився на крупний промисловий, фінансовий і транспортний центр. Він слугує своєрідними воротами для залучення інвестицій і нових технологій. Населення міста становить понад 10 млн жителів (приріст за десять років - понад 3 млн городян).

Шеньчжень славиться своєю висотною архітектурою, а також відомий як один з найбільших центрів електронної промисловості (тут розташовані заводи, які виробляють iPhone і iPad для Apple). Місто становить активну конкуренцію Гонконгу за рахунок дешевизни землі і робочої сили.

Зараз ви читаєте новину «У Китаї побудують нову ділову столицю світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути