пʼятниця, 07 грудня 2012 16:17

У Києві протестували проти експлуатації застарілих атомних реакторів
6

Фото: Фото: Reuters

У п'ятницю, 7 грудня, в Києві відбулася акція протесту проти продовження експлуатації застарілих атомних блоків "Старі реактори? - Ні, дякую!".

Європейські активісти  вийшли з плакатами, щоб закликати Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) відмовитися від фінансування ядерної енергетики в Україні.

Активісти, одягнені в респіратори й костюми захисту від радіації, висловили стурбованість подальшим використанням застарілих реакторів. Під час акції вони передали представникам ЄБРР лист з вимогами направити фінансування на закриття цих реакторів по завершенню проектного терміну експлуатації, замість продовження їх роботи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На ЧАЕС здійснили перший підйом частини нового саркофагу

Відзначимо, що проектні терміни експлуатації 12 з 15 українських реакторів закінчуються в 2010-2020 роках, але Енергетична стратегія України до 2030 року передбачає продовження їх експлуатації ще на 20 років.

Учасники акції нагадали, що в грудні 2010 року термін експлуатації реактора № 1 Рівненської АЕС був продовжений на 20 років, і рівно через місяць на станції сталася аварія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Світ згадав про Чорнобиль мітингами та роздяганням

"Сподіваємося, що керівництво ЄБРР зробить правильні висновки і не допустить посилення ядерної загрози під виглядом модернізації енергоблоків. Країна, над якою досі висить тінь Чорнобильської трагедії, не зможе пережити ще одну радіаційну катастрофу", - заявили учасники акції.

Зараз ви читаєте новину «У Києві протестували проти експлуатації застарілих атомних реакторів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути