субота, 24 листопада 2012 17:41

В Івано-Франківську куштували страви часів Голодомору
14

Фото: Фото: Ксенія Ліщинська

Сьогодні, у День пам'яті жертв Голодомору, в Івано-Франківську на Вічевому майдані відбулася громадська акція "Хліб життя". Усі охочі мали змогу скуштувати страви, які змушені були споживати українці під час геноциду у 1932-1933 рр., щоб вижити.

На Вічевому майдані накрили "стіл голоду", на якому були представлені страви, а також інгредієнти, з яких вони зроблені. Тут кожен охочий міг спробувати те, чим харчувалися в часи Голодомору: хлібці з насінням кропу, корою дуба, льоном, ромашкою, кукурудзяною крупою. Також поруч розмістили "рецепти" приготування таких страв.

Координатор Громадського комітету із вшанування пам'яті жертв Голодомору Віталій Перевізник, який прийшов на захід разом зі своєю донечкою, скуштувавши висівки вимішані у воді з невеликою кількістю борошна, зазначив: "Не хотілось, аби таку "страву" довелося колись їсти ні мені, ні моїм дітям, ні моїм друзям, та й взагалі нікому".

Відтак відбулося театралізоване дійство, на якому учасники символічно показали масштаби трагедії тих років. Громадські активісти запустили у небо білі надувні кульки як символ невинних жертв голоду. Також на майдані розмістили інформаційні стенди з фотографіями, документами та свідченнями очевидців про Голодомор.

За словами активістки громадянського руху "Відсіч" Анни Жеребецької, мета акції – привернути увагу до сумнозвісних подій1932-33 років, дати можливість пізнати страшну трагедію не лише через цифри і статистику, а чуттєво, пропустивши крізь себе, відчути власним нутром ті страждання, які випали на долю наших предків.

Традиційно о 16:00 запалили свічки і розпочалася хвилина мовчання, після якої – віче-реквієм та скорботна хода вулицями міста до Меморіального скверу. Там, біля Хреста жертвам політичних репресій, священики українських традиційних церков відслужили панахиду за невинно вбитими голодом.

Представник Громадського комітету із вшанування пам'яті жертв Голодомору Руслан Коцаба переконаний, що вшанування такого сумного дня має бути релігійним, бо йдеться про відспівування і поминання невинних жертв. Ініціатива такого відзначення має йти не від влади чи політиків, які, як правило, перетворюють аналогічні заходи на офіціоз і цим псують їх, а від звичайних людей. Коцаба вважає, що ми зобов'язані нагадувати жителям сходу та півдня України, чому у них в селах масово російські прізвища і навіть нема пам'ятних хрестів за жертвами голодоморів.

Зараз ви читаєте новину «В Івано-Франківську куштували страви часів Голодомору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути