понеділок, 14 червня 2010 12:19

В Атлантичному океані знайшли "сміттєве море"

В Атлантичному океані знайшли "сміттєве море"

У північній частині Атлантичного океану французькі вчені виявили "сміттєве море".

Понад 90 відсотків сміття - пластик: пляшки, тюбики від пасти, балони від аерозолів. Звалище дрейфує в районі Саргассового моря. Величезна територія "захоплена" сміттям.

"Це був справжній шок, коли посеред Атлантики ми побачили купи сміття", - розповів лідер гурту. При цьому він додав, що сміття "розсіяне" по величезній площі поверхні води.

Деякі пляшки - з етикетками Китаю і Великої Британії, що свідчить про тривалі подорожі сміття до середини океану. Пластик у морі не розкладається і часто дрейфує на поверхні. Потрапивши в океан пляшки, пакети та обгортки переміщуються завдяки морським течіям на тисячі кілометрів.

Пластик стає пасткою для птахів, його знаходять у шлунках риб. Національна служба досліджень океану і атмосфери щороку документує смерть 100 тис морських ссавців, пов'язану з пластиковим болотом.

У Тихому океані теж є гігантський смітник. 2 роки тому американський дослідник Чарльз Мур підрахував, що в тихоокеанських водах дрейфує близько 2 мільйонів тонн сміття.

28 травня цього року стало відомо, що Єврокомісія готує судовий позов проти Великої Британії у зв'язку зі скиданням стічних вод у море. Більше 20 тисяч труб в країні зливають відходи у воду.

News2ru

Зараз ви читаєте новину «В Атлантичному океані знайшли "сміттєве море"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути