неділя, 10 липня 2016 20:00

"У 1989-му році я вже знав, що буде війна" - комбат

Автор: Ельдар Сарахман
  Сергій Мацейко
Сергій Мацейко

"Війна в Україні планувалась давно". Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів командир 43-го батальйону "Патріот" 53-ї бригади Сергій Мацейко з позивним "Кварцит". Батальйон вже кілька місяців тримає оборону українських позицій в селищі Зайцеве на Донеччині.

"У 89-му році я почув виступ Жириновського на площі у Вологді. Я зрозумів, що буде війна. З цією думкою я не розставався довгий час і розумів, що рано чи пізно це станеться. Для мене ця війна не була несподіванкою. Інші говорили про "братство" і тому подібне. Все це маячня".

Сергій народився у Кривому Розі. Закінчив Харківське командне училище авіаційного зв'язку. Служив у Морській авіації Північного флоту. У квітні 1992-го року, після того як було оголошено про створення Збройних сил України, повернувся в Україну".

"У травні 1992-го переїхав до Києва. В аеропорту побачив великий банер "Лелеки повертаються додому". Так добре стало на душі." - згадує Сергій. "Коли прийшов в Міноборони України, щоби вирішити всі питання з моїм переведенням, вже тоді зрозумів, що там сидить п'ята колона і не так просто вирішити це питання. Але все таки перевели. Коли прийшов Кузьмук (Олександр Кузьмук - Міністр Оборони України (1996-2001) - Gazeta.ua), почався розвал наших збройних сили і понеслась - розформували один гарнізон, другий, третій. Я пішов на пенсію".

З початком військових дій на Донбасі Мацейко пішов до воєнкомату разом із сином.

"2 березня 2014 я вже був у воєнкоматі. Тоді, під виглядом навчань, ще багато хто не вірив, що буде війна. Син подзвонив з Києва мені після обіду і сказав: "Папа, я у військкоматі" і пішов воювати в один із батальйонів" - згадує події дворічної давності Сергій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Зараз повинні говорити військові, а у нас рулять бізнесмени" - кулеметник з Авдіївки

"Дуже важко було, коли мобілізували. Я ж прийшов з гражданки після 10 років на пенсії. Так як був досвід роботи у військкоматі, призвали до нього аби займатись мобілізацією. Дуже грамотно була продумана система розвалу Збройних сил України. Вже не кажучи про те, як розвалювались війська. Наступний етап був розвал системи мобілізації. Коли я прийшов у військкомат і побачив, що коїться в картотеці. Ми, власне кажучи, не могли навіть зібрати дані про населення. Перше, що я зробив - запросив паролі по адресному столу. Виявилось, що за півроку до війни адресні столи були знищені. Тільки завдяки халатності і лінощам чиновників не були знищені картотеки людей, які старші 40 років. Знаючи цю систему, поліз на чердак, витягнув всі ці картотеки і почали працювати. Березень місяць ми цілодобово крутили всю цю "махіну".

Визначальним на початку війни, за словами командира, стала велика кількість добровольців, які хотіли воювати.

"Дуже багато було добровольців. Більше 10%. Власне кажучи, за рахунок цього ми виконали наряди. Але було дуже сильне протистояння з боку чиновників - до прямої заборони реєстрації добровольців. Це перші два-три тижні. 17 березня оголошена мобілізація. Знову протистояння з боку чиновників. Поки в квітні не прийшла розгромна телеграма про те, що не виконується указ президента про мобілізацію і тоді до них почало доходити і вони почали бояться. В кожному воєнкоматі було два-три офіцери старої закалки, які розуміли завдання і заставили діючих чиновників працювати. Вони почали на нас працювати, хоча в душі - "сєпари" конкретні. Вони і зараз служать, але змушені працювати на нас" - розповідає Мацейко

За словами комбата війна на Донбасі готувалась завчасно і продумано.

"Свого часу з території Донбасу були виведені всі війська. Залишилась лише міліція і прикордонники, які були набрані з місцевих і яких добре "опрацьовували". Наші націоналістичні партії звертали на це увагу ще тоді і намагались з цим боротись, але держава не звертала уваги. Сепаратизм нарощувався. В кінці кінців, коли зайшли "ввічливі чоловічки", тут не було кому воювати. Просто зайшли і взяли, як Слов'янськ. 20 мужиків захопили владу і все. Міліція, прокуратура, СБУ з місцевих.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: При наступі з будь-якого боку втрати будуть неймовірні - комбат

Та сама історія з Кримом. В кінці 90-х мене обурювало коли показували по телебаченню російські серіали - "Мєнти" наприклад та інші. За сюжетом вони приїздили в Крим і проводили розслідування. Я ще дружині сказав "Слухай, готують до здачі Крим". Людям вже втовкмачують в голови, що це їхня територія. Все це планувалось. Методи залишились радянського зразка плюс додалось щось з американського. Путіну докладували те, що він хотів почути "Україна лягла і вони чекають з короваями". От він і повірив. А виявляється, що все зовсім по-іншому. Виявляється, що якщо людина говорить російською, то це не означає, що ідентифікує себе як росіянин".

Повне інтерв'ю з командиром Сергієм Мацейко читайте в найближчих номерах "Газети по-українськи", журналу "Країна" та стежте за анонсами на Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"У 1989-му році я вже знав, що буде війна" - комбат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути