Ексклюзиви
субота, 25 жовтня 2014 06:20

Українці у Польщі розпочали "Всесвітню хвилю люстрації"
20

Фото: Leszek Imielski

Тривалу акцію під назвою "Всесвітня хвиля люстрації" розпочали активісти Варшавського Євромайдану. Перший її етап пройшов під посольством України у Польщі.

Голова оргкомітету Варшавського Євромайдану Наталія Панченко пригадала присутнім події під час Революції гідності: "Всі ми стояли за викорінення тієї страшної системи, яка була в нашій країні. Тоді ж з нами cтояв і теперішній президент Петро Порошенко. Він голосно нас підтримував і обіцяв, що докладе усіх зусиль, щоб змінити систему. Ми прекрасно розуміємо, що у країні війна, і що йому нелегко. Але ми не розуміємо, чому майже за півроку перебування на посаді не змінено жодного маленького шматочка ланцюжка тієї системи", - говорить дівчина.

Активіст Варшавського Євромайдану Тарас Кравець дивується, чому Україна, з одного боку, воює з Росією, з іншого — ніби спеціально їй "підіграє". Наголошує на тому, що кошти, які платить Україна за російський газ, Путін використовує на війну з нашою державою.

До учасників мітингу з Києва звернувся телефоном голова Люстраційного комітету України Єгор Соболєв, який раніше вже зустрічався з українцями у Варшаві 7 червня цього року. Він сказав, що активісти Варшавського Євромайдану є прикладом того, як належить допомагати розбудовувати Україну, перебуваючи за кордоном.

"Я всім тут в Україні кажу, що закон про очищення влади може бути виконаний тільки, якщо у його виконання включиться суспільство, - додає Соболєв. - Тільки громадянин може очистити свою владу. Суддя, прокурор, державний службовець, на жаль, в Україні зараз цього не зробить. І те, що ви робите, те, що ви знову починаєте цю прекрасну хвилю, обов'язково буде продовжено в Україні!"

Учасники мітингу також вшанували хвилиною мовчання пам'ять Віктора Гурняка, українського фотокореспондента і бійця батальйону "Айдар", який загинув 19 жовтня, захищаючи Україну.

Наталія Панченко розповіла учасниками мітингу про тяжкі умови перебування військових і добровольців в зоні АТО. На мітингу була проведена збірка коштів на допомогу захисникам України.

Під час заходу було підготовлено проект письмового звернення до президента України від українців, які живуть за кордоном. Вони вимагають повного перезавантаження корумпованої системи суспільних відносин в Україні, що найвищого свого розвитку набула за часів Януковича.

До цього звернення українці додали "люстраційний список" осіб, діяльності яких повинна бути дана повна правова оцінка. У ньому, зокрема, є прізвища високопосадовців часів президентства Януковича, депутатів, що голосували за "диктаторські закони" від 16 січня, а також прізвища тих депутатів, які взяли участь у засіданні Держдуми Росії 17 вересня.

Звернення до президента разом з "люстраційним списком" було передано до української спільноти у Нідерландах. Там продовжуватимуть писати лист до Порошенка, а підписні листи доповнюватимуться підписами місцевих активістів.

Звідти документи передадуть далі — до українських громад в Ірландії, Швеції, а також інших країн Європи і світу. Зрештою повноцінний лист із підписами буде надісланий до Адміністрації президента України.

Крім того, учасники мітингу передали до посольства України у Польщі офіційного короткого листа до президента Порошенка, в якому інформують його про початок термінової акції "Всесвітньої люстраційної хвилі". У листі міститься заклик до глави держави дослухатися до голосу українців з-за кордону.

У посольстві України в Польщі кореспонденту Gazeta.ua повідомили про те, що у четвер, 23 жовтня, лист був направлений до МЗС, а його вихідний номер переказаний організаторам акції у Варшаві.

Зараз ви читаєте новину «Українці у Польщі розпочали "Всесвітню хвилю люстрації"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути