пʼятниця, 17 січня 2014 10:31

Українцям обіцяють спрощення візового режиму з ЄС

Українцям обіцяють спрощення візового режиму з ЄС
Фото: fakty.ictv.ua

Греція в період свого головування в Європейському союзі має намір спростити візовий режим для низки держав, у тому числі і України. Про це пише "КоммерсантЪ-Украина".

За словами міністра туризму Греції Ольги Кефалогіані, в найближчі шість місяців Греція буде працювати над полегшенням візового режиму, щоб "прибрати зайві бюрократичні перешкоди" при отриманні віз туристами з третіх країн. Україна опинилася на першому місці в списку пріоритетних держав, названих міністром. Кефалогіані згадала і про необхідність полегшення візового режиму для громадян Росії, Туреччини та Китаю.

Зазначимо, що Греція довгий час входила в число країн з найбільш суворою візовою політикою щодо українців. Самим яскравим негативним прикладом візової практики була робота генконсульства Греції в Донецьку, де в 2010-2011 рр. незалежний моніторинг показував близько 50% відмов у видачі віз. Ряд гучних скандалів, пов'язаних з необґрунтованими відмовами, а також загострення фінансової кризи в Греції змусили цю країну пом'якшити візову політику. За даними громадської організації "Європа без бар'єрів", з 2012 р. у заявників вимагали набагато менше документів, ніж раніше, а середня частка відмов у грецьких консульствах знизилася до менш ніж 2%.

Проблемою, як і раніше, залишається низький відсоток тривалих багаторазових віз.

"Грецьке головування сприятиме прогресу в переговорах з приводу очікуваних пропозицій про перегляд візового кодексу". Візовий кодекс є ключовим документом, що регулює спільну візову політику країн Шенгенської зони, а також нешенгенских держав-членів ЄС, за винятком Великобританії та Ірландії. Кодекс набув чинності в 2009 р. Українські громадські організації давно домагаються його коригування, відзначаючи двозначність багатьох формулювань. Греція стала першим головою ЄС, включив завдання зміни ВК в офіційну програму своєї діяльності.

Зараз ви читаєте новину «Українцям обіцяють спрощення візового режиму з ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути