пʼятниця, 16 серпня 2013 14:20

Українські вертолітники встановили світовий рекорд - піднялися вище Евересту

15 серпня, неподалік Феодосії, на військовому аеродромі "Кіровське" українські вертолітники встановили новий світовий рекорд для вертольоту Мі-8МСБ. Політ виконав сумісний екіпаж АТ "Мотор Січ" та Державного науково-випробувального центру Збройних Сил України, досягнувши граничної висоти у 9150 метрів.

За словами самих випробувачів "На таку висоту звичайні вертольоти не літають! Це вище Евересту!".

Висота найвищої гори світу – Евересту (Джомолунгми) сягає 8848 метрів. На граничну висоту льотчики-випробувачі піднялися за 29 хв., і 30 секунд. Командир екіпажу 61-річний льотчик-снайпер та льотчик-випробувач першого класу Сергій Тішков (АТ "Мотор Січ"). Учасник бойових дій в Афганістані та Югославії, освоїв понад 30 типів літальних апаратів. Його загальний наліт складає понад 8000 годин.

Помічнику командира екіпажа майору Юрію Юхимуку 36 років. Старший льотчик-випробувач 3-го класу ДНВЦ та учасник міжнародного авіашоу "Авіасвіт – 2012". Його загальний наліт – близько 500 годин. Новий світовий рекорд висоти було зафіксовано за допомогою опечатаного на борту вертольоту бароспідографа. Рекорд зафіксував комісар FАІ – Всесвітньої авіаційної федерації Алла Стрельнікова.

Загалом це вже другий світовий авіаційний рекорд цього екіпажу. 27 вересня 2012 року на аеродромі КИЇВ/АНТОНОВ МІЖНАРОДНИЙ на Мі-8МСБ вертолітники набрали висоту у 8250 метрів.

"Це велика перемога вітчизняної промисловості, - розповів Заслужений льотчик-випробувач СРСР, Герой України Юрій Тішков. - Це нові робочі місця, нові надходження до державного бюджету України. З новими двигунами "Мотор Січі" вертоліт може використовуватися і в спеку, і в холод, і в горах. На будь-якій висоті, навіть дуже високо, в розрідженому повітрі – це і довів сьогоднішній світовий рекорд. Вертоліт зберігає потужність двигунів, а не губить її – чого не було раніше. Фактично, ми отримали універсальну всепогодну машину."

Минулого місяця комісія Міноборони рекомендувала даний тип вертольоту для прийняття на озброєння.

Зараз ви читаєте новину «Українські вертолітники встановили світовий рекорд - піднялися вище Евересту ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути