четвер, 15 травня 2014 13:21

Українська міліція має бути реформована у муніципальні органи правопорядку - експерти

Українська міліція має бути реформована у муніципальні органи правопорядку - експерти

Міліція, яку треба реформувати в поліцію, повинна підпорядковуватися громаді, фінансуватися тими, на кого працює. Необхідно переглянути функції та структуру правоохоронних органів. Відповідний проект закону "Про поліцію" та проект-концепцію представили представники громадських організацій та експерти.

"Зміни включають кілька основних положень. По-перше, діяльність поліції має бути деполітизована - відділена від МВС. Очолювати структуру має досвідчений поліцейський, а не політична особа, якою є міністр. По-друге, статус поліції не має бути віськовим. Поліцейський - не військовослужбовець, а державний службовець. Його завдання - не терор і залякування, а надання поліцейських послуг. Звання поліції не повинні дублювати військові та мають бути зрозумілі людям. Крім того, потрібно суттєво зменшити кількість правоохоронців, підвищити зарплати, менше грошей виділяти на міліцейські виші, й більше - на якісне поліцейське навчання. Скоротити функції поліцейських: вони не мають займатися реєстрацією транспортних засобів, прийманням водійських іспитів та наданням прав, контролем за торгівлею транспортом тощо", - говорить Олександр Банчук, головний експерт робочої групи з Центру політико-правових реформ.

Крім того, за словами експерта, треба ліквідувати ветеринарну міліцію та державну службу охорони.

"Одночасно з точковими змінами треба працювати над системними змінами. Підготувати проект, що ми зараз і робимо, надіслати у компетентні органи, вийти на уряд. Думаю, на все це потрібно близько півроку. Зараз ми на першому етапі - оприлюднили проекти на сайті, чекаємо на коментарі, надіслали до МВС та Міністерства юстиції, очікуємо на відповідь", - зазначив Банчук.

"Ця реформа не може бути здійснена сама. До сьогоднішнього дня всі наші служби працювали в режимі боротьби. Основна функція повинна полягати в тому, щоб усунути, не допустити скоєння правопорушень. Нам треба не тільки змінити функціональний склад, треба змінити всю систему навчання - вона не відповідає вимогам часу" - каже директор Програмної ініціативи "Права людини та правосуддя" Міжнародного фонду "Відродження" Роман Романов.

 

Зараз ви читаєте новину «Українська міліція має бути реформована у муніципальні органи правопорядку - експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути