субота, 29 червня 2013 17:46

Українці стали жити довше - науковець

Українці стали жити довше - науковець

Українці тепер менше курять, вживають алкоголь, стали жити краще. Тому смертність знижується у різних вікових груп. Про це Gazeta.ua розповів науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.В. Птухи Павло Шевчук.

За даними Державної служби статистики за останні 20 років середня тривалість життя в Україні зросла на 1,9 роки. У 2011-ому показник становив 71 рік.

"Найбільше на тривалість життя впливає поведінка самої людини і ставлення її до свого здоров'я, - вважає Павло Шевчук. - Важливим є стан охорони здоров'я в країни. Проте зміни на краще у цьому напрямку мало помітні."

За його словами, тривалість життя почала збільшуватися не з 1990 року.

"Навпаки до 2000-х були й падіння. Потім ситуація стояла на місці. А стрімко почала покращуватися з 2008-го року, - розповідає науковець. - Зростає тривалість життя і відповідно знижується смертність. У Європі постійно росте тривалість життя. Винятком є пострадянські країни. Навіть порівняно з поляками ми втрачали. Як тільки вони покінчили з комунізмом, у країні почала зростати тривалість життя. У них вона стабільно збільшувалося. Ми до цього йшли довше. Завжди у приклад боротьби зі смертністю ставлять Фінляндію. Там люди у середньому живуть до 80 років. Вважається, що вони перестали їсти жирну їжу — і різко стали жити довше. Харчування справді важливе. Гіпократ казав, що до їжі потрібно ставитися, як до ліків. Варто звернути увагу й на якість води. Де вона гірша, там і живуть менше."

У різних регіонах України тривалість життя різна, вважає Шевчук.

"Так склалося історично, що на Заході України люди живуть довше, ніж на Сході. На Донбасі багато підприємств, терикони, гірша екологічна ситуація, забруднене повітря, - продовжує експерт. - Проте з 1990-х виробництво скорочується, підприємств поменшало. Разом із тим знизився травматизм і рівень професійних хвороб. Тому відбувається трансформація, тривалість життя у регіонах потроху зрівнюється. Вона не залежить напряму від соціального становища родини. Наприклад, у Західних регіонах зарплати нижчі, ніж на Сході. Звідти більше людей їдуть на заробітки до Києва чи за кордон."

Павло Шевчук розповів, що з кожним роком у світі вдається долати переборні причини смерті.

"За сучасного стану медицини та розвитку технологій можна уникнути або вилікуватися від багатьох хвороб. Людство знаходить все нові способи їх подолання. Наприклад, сьогодні можна повністю вилікувати туберкульоз. Проте це лише в теорії. Бо на практиці не завжди вдається вилікувати людину. проте це можливо. Також вдається відтягнути вікові хвороби. Але це працює за умови, що всі люди мають доступ до якісної медичної допомоги," - додає науковець.

Зараз ви читаєте новину «Українці стали жити довше - науковець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути