четвер, 28 квітня 2016 20:15

Українці проти особливого статусу Донбасу

Українці проти особливого статусу Донбасу

Переважна більшість громадян України (56,4 %) не підтримують надання Донбасу особливого статусу.

Такі данні отримані за результатами соціологічного опитування, проведеного "Центром Разумкова".

Близько чверті опитаних (23,8 %) висловили підтримку такої ідеї, ще 19,8 % респондентів не змогли визначитися з відповіддю на запитання.

Абсолютна більшість жителів Центрального та Західного регіонів, а також відносна більшість жителів Південного регіону та Донбасу (тієї частини, яка контролюється Україною) надання особливого статусу Донбасу не підтримують. Водночас, у Східному регіоні відносна більшість опитаних підтримують надання Донбасу особливого статусу.

Ідею проведення виборів на окупованих територіях Донбасу до взяття їх під контроль українською владою не підтримує абсолютна більшість населення України (52,5 %), 31,2 % опитаних підтримують таку ідею, решта – не змогли визначитися з відповіддю на запитання.

Проти цієї ідеї абсолютна більшість опитаних у Центральному та Західному регіонах, та відносна більшість — у Східному регіоні та на Донбасі. У Південному регіоні частки респондентів, які підтримують (31,2 %) та не підтримують (33,5 %) цю ідею статистично значуще не відрізняються.

Крім того, відносна більшість опитаних не підтримують амністію для всіх учасників сепаратистських рухів, які не вчинили тяжких злочинів (42,3 %), ідею підтримують 31,2 % респондентів, решта – не змогли визначитися з відповіддю на запитання.

Висловились проти такої ідеї абсолютна більшість жителів Західного регіону та відносна більшість жителів Центрального регіону. Підтримують таку ідею відносна більшість опитаних на Півдні та Донбасі. У Східному регіоні частки респондентів, які підтримують (36,7 %) та не підтримують (36,5 %) цю ідею статистично значуще не відрізняються.

Цікаво, що відносна більшість населення України підтримує припинення будь-яких економічних зв'язків між Україною та самопроголошеними "ДНР" і "ЛНР" (включно з соціальними виплатами, постачанням енергоресурсів, закупівлею вугілля тощо) до повного встановлення Україною контролю над цими територіями (45,9 %) та позбавлення українського громадянства громадян України, які підтримали російську агресію проти України, анексію Криму, сепаратистські рухи на Сході і Півдні (45,5 %).

Висловились проти цих ідей близько третини опитаних (33,3 % та 34,0 %, відповідно). Ці ідеї підтримують абсолютна більшість опитаних у Центральному та Західному регіонах та не підтримують абсолютна чи відносна більшість у решті регіонів.

Відносна більшість опитаних (35,9 %) негативно оцінюють поточні результати Мінських домовленостей щодо ситуації на Донбасі. Позитивно оцінюють ці результати 16,6 % респондентів, а нейтрально – 24,3 %. При цьому, 10,0 % опитаних нічого не знають про ці домовленості, а 13,1 % респондентів не змогли визначитися з відповіддю на питання. Негативно оцінюють поточні результати Мінських домовленостей відносна більшість опитаних у всіх регіонах України.

Дослідження проводилося з 25 по 30 березня, було опитано 2018 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Зараз ви читаєте новину «Українці проти особливого статусу Донбасу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути