понеділок, 09 лютого 2015 12:53

Українці і росіяни все гірше ставляться одне до одного - соціологи

Українці і росіяни все гірше ставляться одне до одного - соціологи
Фото: forbes.ua

Ставлення українців до росіян і росіян до українців значно погіршилося. У першому винна війна, а в другому – пропаганда. Опитування паралельно провели українська та російська соціологічні служби – Київський міжнародний інститут соціології та "Левада-Центр".

Опитані українці на запитання "Що ви зараз відчуваєте до Росії? відповідали: "Я думаю, що слово "ненависть" підійде. – Чому? Очевидно, чому – війна".

Або ж: "Агресивна країна, яка не виконує свої міжнародні зобов'язання. Але це братній народ, і весь народ не винен. Путін винен. А росіяни – вони такі ж люди, як і ми. І ми не повинні їх ненавидіти".

А також: "Це не те щоб ненависть, але зневага. І небажання взагалі контактувати, і несприйняття їх як адекватного народу".

Між українцями і росіянами ослабли "братні почуття".

За даними соціологів, частка українців, що дуже добре або в основному добре ставляться до Росії, різко скоротилася: напередодні анексії Криму, в лютому 2014 року, таких було 78%. Сьогодні кількість русофілів в Україні сягла історичного мінімуму в 36,5%; а про свою неприязнь до північного сусіда заявляє 47,5% населення.

"Те, що ставлення українців до Росії погіршилося, це очевидно. І та війна фактична, яка йде з Росією, змушує все більше людей негативно ставитися до Росії. Це досить очевидно, і дивно навіть, що це ставлення до Росії не погіршилося ще більше, враховуючи те, що більшість населення Росії підтримує цю війну", – сказав гендиректор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто.

Росіяни також змінили на гірше думку про українців.

"У росіян зараз тільки 24% позитивно ставляться до України, – сказав Паніотто. – Це до певної міри дивно, тому що в Росії є демонстраційна установка, що українці – це братній народ, Україна – це братня країна, що ми позитивно до неї ставимося і їй допомагаємо подолати свої труднощі. Але, як ми бачимо, це залишається на рівні демонстрації, а реальна пропаганда працює на створення негативного ставлення до України й українців".

В обох народах невпинно зростає кількість тих, хто хоче закритих кордонів і віз, а про об'єднання в одну державу в Росії мріють 7%, в Україні – 3% опитаних. Соціологи кажуть: після нинішніх потрясінь до колишньої "братньої любові" вже не буде вороття.

"Ми маємо реально громадянський конфлікт, який інспірований і підтримується Росією. І виявляється, що ламати – це не будувати. Набагато легше створити конфлікт, ніж його виправити", – сказав Паніотто.

Зараз ви читаєте новину «Українці і росіяни все гірше ставляться одне до одного - соціологи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути