пʼятниця, 12 лютого 2016 11:28

Україна наполягає на контролі над кордоном місією ОБСЄ до виборів на Донбасі - МЗС

Україна наполягає на контролі над кордоном місією ОБСЄ до виборів на Донбасі - МЗС
Керівник апарату МЗС України Вадим Пристайко. Фото прес-служби МЗС

Україна пропонує механізм контролю над українсько-російським ділянкою кордону на Донбасі за участю ОБСЄ. Це дозволить провести чесні вибори на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, заявив керівник апарату МЗС України Вадим Пристайко в інтерв'ю інтернет-виданню "Європейська правда".

"Якщо ми пообіцяли, що проведемо вибори, внесемо конституційні зміни, не ініціюватимемо військові дії, як би нам не хотілося повернути назад свою землю - ми повинні виконати це. Але залишається відкритим питання, яким чином виконувати Мінські домовленості. Мінські домовленості передбачають, що Україна отримує контроль над своєю частиною державного кордону з РФ в кінці мирного процесу, вже після проведення виборів в окремих районах Донецької і Луганської областей. Так, це прикро чути, це проти всякої логіки, але що поробиш. У той же час, може ж бути інший механізм контролю над кордоном, який дозволить провести чесні вибори. Нехай місія ОБСЄ отримає можливість дістатися до кордону і контролювати її. Це - той компромісний шлях, якого ми зараз вимагаємо, і я не бачу проблем для його реалізації ", - підкреслив він.

Пристайко нагадав, що у ОБСЄ вже є мандат, що поширюється на всю територію держави, в тому числі і на самопроголошені ДНР і ЛНР. Це в свою чергу передбачає і поширення мандата ОБСЄ і на непідконтрольний Україні ділянку держкордону з РФ.

"Тобто саме місія ОБСЄ може і повинна контролювати кордон. І вона повинна сказати: так, ми бачимо танки тепер не переїжджають кордон, паливо не подається, снаряди не возять, найманці не ходять", - додав він.

Пристайко зазначив, що Берлін і Париж підтримують цю пропозицію, а Москва - тільки формально.

"Вони кажуть: "Ми?! Так ми яке відношення маємо? Ми ж братський народ. Де наші військові? Там немає наших військових. Будь ласка, хочете зайти на територію - домовляйтеся з людьми, які не дають вам туди зайти "Це - традиційна російська позиція. От якби Росія справді хотіла вирішити проблему, вона дозволила місії ОБСЄ працювати по всій довжині кордону з російської сторони. І цього було б досить, без домовленостей з "ДНР" та "ЛНР". Але вони блокують її розширення", - зазначив Пристайко.

Нагадаємо, за даними ЗМІ в Кремлі стартувала робота з підготовки та проведення незаконних місцевих "виборів" на окупованому Донбасі.

Зараз ви читаєте новину «Україна наполягає на контролі над кордоном місією ОБСЄ до виборів на Донбасі - МЗС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути