четвер, 06 грудня 2012 21:23

У Львові поховали відомого громадського діяча, дисидента Ярослава Лемика
5

Фото: Фото: Ольга ШВЕД

4 грудня у Львові помер відомий громадський діяч Ярослав Лемик. Поховали покійного 6 грудня у родинному гробівці на Личаківському цвинтарі.

Ярослав Лемик народився 1941 року в Золочівському районі. Був відомим колекціонером, благодійником, депутатом Львівської міської ради І і ІІ скликань у 1990-1998 рр. Дружина Лідія померла вісім років тому, вона працювала редактором журналу "Світ дитини".

Ярослав Лемик продовжив її справу. Він був у львівському благодійному фонді "Карітас" від самого початку його створення ? з кінця 90-х років. Раніше на такі посади призначали лише священиків. Кілька років Ярослав Лемик тяжко хворів. У нього діагностували рак шлунку. Рік тому покійний переніс операцію. Останні місяці життя жив у дочки Роксолани.

"Остання його участь у громадському житті - це встановлення пам'ятника його родичу - Миколі Лемику в селі Солова. А останні два місяці він себе дуже погано почував, тому ніде не виходив і нікого не приймав", - каже друг родини Ігор Данилиха.

На похорон прийшов мер Львова Андрій Садовий, депутати міської та обласної ради, львівська інтелігенція, духовенство, митці.

"Він був таким колекціонером народної творчості, що таких рідко зараз віднайдеш. Щовесни їздив на Гуцульщину та Бойківщину, аби зібрати унікальні писанки, ляльки-мотанки, картини та ужиткове мистецтво. Я з ним познайомився в 70-х роках, зацікавив його колекціюванням. Потім він обійшов у цьому мене. Не знаю, що буде з його колекцією. Може, передадуть до музею", - каже Іван Гречко, відомий львівський колекціонер.

Зараз ви читаєте новину «У Львові поховали відомого громадського діяча, дисидента Ярослава Лемика». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути