Ексклюзиви
четвер, 19 квітня 2012 22:15

У Чернігові, Запоріжжі, Дніпропетровську через погану воду не можна приймати ванну - Інститут гігієни

У Чернігові, Запоріжжі, Дніпропетровську через погану воду не можна приймати ванну - Інститут гігієни
Фото: mamavfartuke.ru

Найнебезпечніші показники води - канцерогенні і хлорорганічні речовини, які утворюються в процесі хлорування. Це хлороформ, дібромхлорметан, хлорбромметан, бромоформ. Їх в першу чергу потрібно моніторити і вилучати з води. Про це на прес-конференції заявила експерт Інституту гігієни і медичної екології  ім. Марзеєва Леся Зоріна.

"МОЗ не рекомендує пити води з-під крана без кип'ятіння. Хлор при кип'ятінні випаровується. Але, на жаль, у воді є нелеткі хлорорганічні речовини, які мало вивчені в усьому світі. Вони можуть викликати рак, порушення у плода вагітної жінки. Як вплине канцероген на організм, залежить від генетики, імунітету. При розробці санітарних норм і правил ми використовували сучасний метод розрахунку канцерогенного ризику на здоров'я населення, яким користуються в США. Для хлороформу два нормативи: 6 мікрограмів на літр для фасованої води і 60 мікрограм для водопровідної", - зазначила експерт.

Вона повідомила, що в Києві з 1997 року хлорування питної води було переведено на хлорування з преаммонізацією . Зміст хлороформу у воді впало на 20-30 мікрограмів. На сьогодні Інститут вимагає, щоб всі водопровідні станції всіх міст України переходили на хлорування з преаммонізацією. Це в п'ять разів знизить концентрацію хлороформу у питній воді. Тут не потрібні великі фінансові вкладення. Потрібно просто бажання людей.

"На сьогодні в Чернігові, Запоріжжі, Дніпропетровську, Броварах вміст хлороформу у воді - 300-400 мікрограм на літр. Тому в цих містах ми не радимо приймати ванну. А якщо ви приймаєте душ, радимо відкривати двері в ванній кімнаті, тому що при диханні через шкіру до вас в організм надійде стільки ж хлороформу, скільки і при вживанні його в їжу. При цьому хлороформ не можна визначити ні на запах, ні на колір", - підкреслила Зоріна.

Зараз ви читаєте новину «У Чернігові, Запоріжжі, Дніпропетровську через погану воду не можна приймати ванну - Інститут гігієни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути