четвер, 24 вересня 2015 11:39

Трибунал щодо Боїнга можуть створити і без рішення ООН - МЗС Австралії

Трибунал щодо Боїнга можуть створити і без рішення ООН - МЗС Австралії
Фото: Reuters

Україна, Австралія, Малайзія, Бельгія і Нідерланди можуть створити власний трибунал щодо катастрофи Boeing МН17 на Донбасі.

Про це заявила у середу міністр закордонних справ Австралії Джулі Бішоп.

Як вона сказала в інтерв'ю The New York Times, створення трибуналу п'ятьма країнами, що спочатку було однією з альтернатив міжнародному трибуналу в межах ООН, зараз перебуває процесі обговорення.

За словами Бішоп, глави МЗС України, Австралії, Бельгії, Малайзії та Нідерландів зустрінуться 29 вересня в ході Генасамблеї ООН, де обговорять створення трибуналу.

Бішоп зазначила, для установи такого суду є багато варіантів, це питання опрацьовує група юристів в галузі міжнародного кримінального права. Глава зовнішньополітичного відомства Австралії зазначила, що зараз названа група країн "визначилася з пріоритетами", і створення міжнародного трибуналу - це "наступний крок".

За словами Бішоп, створення суду, який не потребує затвердження з боку ООН, можливо в рамках договору між країнами, громадяни яких загинули в результаті аварії літака. Бішоп підкреслила, що найближчою аналогією для такого розгляду є суд над винуватцями вибуху літака авіакомпанії Pan American рейсу PA 103 над шотландським містом Локербі в грудні 1988 року (тоді загинуло 270 людей). Суд у цій справі відбувся у Нідерландах за шотландськими законами в 1999 році, після того як лівійський лідер Муаммар Каддафі погодився видати підозрюваних.

Раніше повідомлялося, що альтернативою створення трибуналу в справі MH17 може стати "гібридний суд", який дозволить обійти російське вето і допомогти у справі розслідування знищення малайзійського Boeing.

Зараз ви читаєте новину «Трибунал щодо Боїнга можуть створити і без рішення ООН - МЗС Австралії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути