середа, 26 лютого 2014 16:02

Третій рік вантажівка з ікрою безпідставно простоює на митниці
2

– Звернулись до виконуючого обов'язки президента України, голови Верховної Ради Олександра Турчинова з проханням допомогти у розблокуванні вантажу ікри, незаконно затриманої на Івано-Франківській митниці, та покарати винних у скоєному злочині, – розповідає представник підприємства "Камчадал-Плюс" Костянтин Комісаров. – А саме, просимо доручити уповноваженому ВР по контролю за діяльністю МВС Арсену Авакову призначити необхідні слідчі дії та притягнути посадових осіб, винних у цьому злочині, до кримінальної відповідальності. Сподіваємось, що хоч нове керівництво країни зможе допомогти розблокувати автомобіль з ікрою та врегулювати ситуацію в цілому.

В Івано-Франківську на митниці з 8 листопада 2011 року перебуває фура, в якій знаходиться 5,5 тонн червоної ікри. Постачає ікру до України підприємство "Камчадал-Плюс" – офіційний дистриб'ютор російського підприємства "ОРЛАНДО", яке з 1996 року виготовляє червону ікру на Камчатці. Ще 7 травня 2012 року вийшов максимальний термін перебування вантажу під митним контролем. Митники мали змінити митний режим та розвантажити авто.

Офіційною причиною затримки співробітники митниці та СБУ називають невідповідність товару Державному стандарту якості 1972 року, який не передбачає наявність у ікрі бензоату натрію. Однак ікру виготовляли у Росії за Міждержавним стандартом країн СНД 2004 року, який цей новий консервант (Е211) дозволяє.

– При перевірці якості імпортної продукції митники, ветеринари та СЕС взагалі мають керуватися показниками безпеки, а не ГОСТами.- відповіли нам у Національній комісії України з Кодексу Аліментаріус. А у нашому випадку вони порушили ще й ряд українських та міжнародних норм: санітарний лікар на кордоні не виявив порушень, Постанови Санлікаря України про забраковку також досі немає, – каже Костянтин Комісаров. – У вересні 2013 року ми ввезли і без проблем розмитнили в Борисполі лососеву ікру від "ОРЛАНДО", вироблену за ГОСТом-18173-2004 року. Ніхто на ГОСТ 1972 року не посилався, без проблем пройшли ветеринарний і санітарно-епідеміологічний контроль. Наш продукт визнали безпечним. Цю ікру зараз реалізуємо в тому числі й у Верховній Раді України. А та вантажівка в Івано-Франківську з такою самою ікрою – досі стоїть!

Відмовляючи в оформленні вантажу, митниця враховує листи СБУ Івано-Франківської області, у яких надається інформація по справі №1375 про нібито невідповідність консервантів у ікрі Державному стандарту. Позов підприємства "Камчадал-Плюс" у Івано-Франківський Окружний Адміністративний суд у лютому 2012 року задоволений частково: бездіяльність митниці визнана незаконною, а листи СБУ проігноровані судом. Згодом виявилося, що справи №1375 у СБУ Івано-Франківської області не існує взагалі.

Однак і цього не врахував вже інший Адміністративний суд (у м. Києві), визнавши листи та протоколи, отримані в ході неіснуючої справи №1375, належними та існуючими.

Оскаржене рішення Апеляційного Суду в м. Києві не призначається до розгляду у Касаційній інстанції вже понад 4 місяці. А фура з ікрою та водій вже третій рік поспіль чекає на розв'язання штучно скоєної блокади.

Зараз ви читаєте новину «Третій рік вантажівка з ікрою безпідставно простоює на митниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути