середа, 28 серпня 2013 18:33

Тернопільський інвалід-колясник стрибнув з парашутом
7

Фото: фото надані Олександром Баштою

Колишній військовий льотчик та інструктор з парашутних стрибків 52 річний Олександр Башта, який більше 20 років має паралізовані ноги, стрибнув з парашутом з висоти 3200 метрів. Каже, що це, напевне, перший подібний стрибок інваліда-колясника з часів незалежності України.

„До перебудови в мене вже було більше 800 стрибків з парашутом. Останній, напевне, в році 88-му. Відчуття вільного польоту, можна сказати, вже мені приїлося. А коли впав на параплані і отримав травму хребта, почав думати про те, щоб це почуття собі нагадати", ? розповідає Gazeta.ua Олександр Башта.

Надіявся стрибнути в рідному Тернополі. Однак компанія, яка займається парашутним спортом, не змогла домовитися з місцевим аеропортом.

„Бачу, роки летять ? можу і не дочекатися поки домовляться. Взяв сина – 21 –річного Сашу, його друга, і поїхали у Львів", ? пригадує.

Стрибнув в тандемі з інструктором. У вільному польоті були близько 30 секунд.

„Відчуття супер-супер. Словами не передати. Я робив це не для того, щоб комусь щось показати, я щоб перевірити себе – чи наважуся. Наважився. Тепер вирішив на цьому не зупинятися. Думаю про те, щоб стрибати самому – без інструктора. Для цього треба сконструювати іншу коляску. Приземлитися без ніг – можливо, бо сучасний парашут-крило дозволяє робити це фактично на нульовій швидкості", ? розповідає колишній льотчик.

Щоправда, після стрибку Олександр Башта попав в лікарню. Каже-пошкодив ногу, і є підозра на перелом.

„Напевне, це сталося під час того як відкривався парашут. В цей час на тіло йде динамічна нагрузка, а оскільки ноги я не контролюю, вони дуже теліпаються"

Зараз ви читаєте новину «Тернопільський інвалід-колясник стрибнув з парашутом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути