середа, 24 квітня 2013 00:50

Технологія переробки сміття, протипухлинна аутовакцина, хлопець-робот – у Києві відкрилась наукова виставка
10

Фото: Фото: Юлія РУДЕНКО

У Києві в "Експоцентр України" 23 квітня відкрилась виставка спеціалізованого обладнання і технологій "Наука – виробництву" у рамках VII Всеукраїнського Фестивалю науки.

"Це звіт науковців перед суспільством, народом, платниками податків. Багато говорять, що ми мало робимо. Звісно, є певні труднощі, але ось даємо вам "товар в обличчя", – пояснив Антон Наумовець, віце-президент НАН України.

У виставці взяли участь близько 100 наукових установ, малих та середніх промислових підприємств України. Вони представили більше 800 науково-технічних розробок. А саме інновації, що покликані підвищити технологічний і технічний рівень різних галузей господарства країни.

"Без науки не може розвиватися промисловість, – говорить Віталій Майко, віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців. – На виставці я бачив винахід молодого хлопця, який, як робот, управляє руками і ногами. Уявіть, якби у депутатів була така кнопка, яку б можна було натиснути, і той проголосував би так, як треба. Отже, наука у всьому має задавати тон".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У єдиному в Україні музеї-тюрмі показують камери смертників та кабінети слідчих

Науковці представили унікальні розробки у різних сферах. Наприклад, у медицині винахідники продемонстрували комплект нагрівачів для інвалідних візків, а також розроблену протипухлинну аутовакцину, ефективність якої вже доведено у комплексній терапії хворих на рак шлунку, легенів та прямої кишки.

Свої роботи також експонували молоді студенти-дослідники. Зокрема вони представили робот-костюм для людей із вадами опорно-рухового апарату. До того ж, винахідники показали технології комплексної переробки фільтрату полігону №5 Київського міського звалища.

Крім цікавих експозицій, відвідувачі мали змогу послухати виступи провідних вітчизняних та іноземних учених із лекціями про останні досягнення науки. У рамках фестивалю також відбуватимуться дні відкритих дверей в академічних установах і вищих навчальних закладах, екскурсії до лабораторій та музеїв, демонстрація науково-популярних фільмів тощо.

"Такий фестиваль необхідно проводити, коли є загальна виставка "Агропрому" – тоді людей було б більше. Немає реклами, а отже і підприємства не приїхали. Хоч розробки дійсно заслуговують на увагу і є надзвичайно цікавими. На жаль, грошей у науці немає" – наголосив Gazeta.ua учасник заходу Віктор Коваленко зі столичного Інституту проблем міцності.

Виставка "Наука – виробництву" триватиме до 25 квітня у Національному комплексі "Експоцентр України", павільйон №23.

Зараз ви читаєте новину «Технологія переробки сміття, протипухлинна аутовакцина, хлопець-робот – у Києві відкрилась наукова виставка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути