понеділок, 06 квітня 2009 13:13

Тамплієри поклонялися туринській плащаниці

Туринська плащаниця протягом ста років належала ордену тамплієрів, і лицарі-храмовники шанували цю святиню, оберігаючи її від сторонніх очей. Вороги тамплієрів марно вважали, що орден таємно поклонявся язичницьким ідолам, пише історик ватиканських секретних архівів Барбара Фрале (Barbara Frale) в тижневику L"osservatoreRomano.

Як доказ Фрале приводить раніше невідоме свідоцтво французького лицаря на ім"я Арно Сабатьє, який приєднався до ордена в 1287 році. Один з обрядів посвячення проходив в якомусь таємному місці, куди мали доступ тільки храмовники.

Там новачкові піднесли довгу пелену, на якій був помітний відбиток людського тіла. Сабатьє повинен був тричі поцілувати відбитки ніг. Храмовників звинувачували в поклонінні ідолу Бафомету, бородатій істоті. Тепер учені переконані, що поклонялися лицарі зображенню Христа на плащаниці.

Згідно з історичними записами, плащаниця зникла в 1204 році під час облоги Константинополя. Саме тоді плащаниця могла потрапити до храмовників, які заховали її від єретиків.

Впродовж всього XIII сторіччя і першої половини XIV сторіччя місцезнаходження плащаниці було невідоме. У 1353 році її показали в храмі французького міста Лірей. Плащаниця у той час належала нащадкам тамплієра Жоффруа де Шарне, спаленого разом в Жаком де Моле, останнім великим магістром ордена тамплієрів.

Кілька років тому Барбара Фрале знайшла протоколи допитів тамплієрів. Завдяки публікації цього документа стало зрозуміло, що тамплієрів не звинувачували в єресі, а в більш "практичних" гріхах, наприклад, в користолюбстві.

Достовірність туринської плащаниці багато разів оспорювалася, у Ватикану немає офіційної позиції з цього питання. Проте Святий престол визнає її вагомим нагадуванням про людські страждання усіх часів і не забороняє демонструвати її віруючим. Її тканина дуже крихка, тому плащаницю відкривають для публіки дуже рідко. Наступний показ відбудеться в 2010 році, пише TheTimes

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Тамплієри поклонялися туринській плащаниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути