вівторок, 15 листопада 2016 16:56

"Свобода" закликає скасувати закон Ківалова-Колєсніченка

"Свобода" закликає скасувати закон Ківалова-Колєсніченка

Після кількарічної боротьби "Свободі" вдалося добитися, щоб Конституційний суд України нарешті почав виконувати свої безпосередні обов'язки і розглянув справу про відповідність Конституції антиукраїнського мовного закону Ківалова-Колєсніченка. Це сталося лише завдяки наполегливому тиску народних депутатів VII скликання від ВО "Свобода" разом з деякими іншими патріотичними парламентарями, які 2014 року скерували до суду відповідне подання. Про це під час брифінгу у парламенті 15 листопада 2016 року заявив народний депутат від ВО "Свобода" Андрій Іллєнко.

"Свободівець" повідомив, що суд почне розгляд подання 17 листопада і закликав українців прибути на пікет до суду й вимагати скасування цього закону.

"Маємо бути там і наполягати, щоб суд захистив Конституцію, націю, державну мову та скасував цей документ, який свого часу викликав збурення у суспільстві. Згадаймо, як цей закон протягувала банда "Партії регіонів" у парламенті і як відреагувало суспільство – масовими акціями протесту, мовним Майданом та шаленим спротивом. Зараз маємо врешті домогтися, аби цей закон скасували", – зазначив Андрій Іллєнко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Активісти закликають прийти на пікет за скасування закону Ка-Ка

Народний депутат України від ВО "Свобода" VII скликання, один з авторів конституційного подання Олег Бондарчук, нагадав, що мовний закон Ківалова-Колєсніченка з грубими порушеннями затвердили 2012 року, насамкінець тодішньої каденції Верховної Ради.

"Коли "Свобода" йшла на парламентські вибори, у нашій програмі було чітко сказано – ми робитимемо усе, аби скасувати антиконституційний, злочинний закон Ківалова-Колєсніченка, який нівелював українську мову та по суті надавав державного статусу російській. Тоді усі політсили, які вийшли на мовний Майдан, наголошували, що також добиватимуться скасування цього закону. Після Революції гідності парламент таки скасував його, однак тодішній голова Верховної Ради Олександр Турчинов не поставив свій підпис, як це не зробили й наступні спікери парламенту – Володимир Гройсман та Андрій Парубій", – розповів Олег Бондарчук.

Він нагадав, що влітку 2014 року депутати-"свободівці" та деякі інші парламентарі звернулися до Конституційного суду із поданням про визнання неконституційним закону Ківалова-Колєсніченка.

"Є достатньо підстав для скасування цього антиукраїнського документа: порушення норм матеріального права, його невідповідність Конституції, порушення процедури ухвалення. Цього достатнього, аби скасувати цей ганебний закон. Попри те, що нині Конституційний суд перетворився більше у політичний орган, ми закликаємо українців 17 листопада прийти до суду та підтримати вимогу про скасування цього закону", – закликав "свободівець".

17 листопада 2016 року ВО "Свобода" разом з іншими організаціями проведе пікет Конституційного суду України, де о 10:00 розпочнеться засідання щодо визначення конституційності закону Ківалова - Колєсніченка.

Зараз ви читаєте новину «"Свобода" закликає скасувати закон Ківалова-Колєсніченка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути