пʼятниця, 13 листопада 2009 17:14

Швачко грабує одеситів при оформленні закордонного паспорта
13

Розкрита схема фінансування передвиборних фондів Турчинова

"Багнет" продовжує журналістське розслідування злочинних схем нинішнього голови нелегітимної міграційної служби України Ігоря Репешко і його ставлеників в паспортній системі країни – Сергія Радутного і Володимира Швачко. Вони створили цілу мережу фірм-присосків, що діють при МВС і викачують гроші з бюджету, а також з кишень пересічних українців, що звертаються за паспортними та іншими документами.

Корупційні схеми чиновників від паспортної служби і близьких до них бізнесменів дуже чітко охарактеризував у своєму інтерв"ю глава Консультаційної ради Консорціуму "ЄДАПС" Юрій Сидоренко.

Він, зокрема, сказав: "Репешко з Радутним і Швачком створили злочинну схему надання українського громадянства і всіх відповідних документів жителям країн СНД, як не відрізняються законослухняністю у себе на батьківщині. Мало того, вони створили злочинну схему поборів з громадян України (у вигляді якихось незаконних платежів за інформаційні, представницькі і ін. послуги) через мережу фірм, зареєстрованих як держпідприємства "Інформ-ресурси", "Документ", "Документ+". Дані компанії паразитують на паспортній системі і стягують незаконні побори з усіх, хто звертається для оформлення паспортних документів. При цьому, частина названих мною компаній фактично є приватними, тільки прикриваються вивіскою "державне підприємство". Ось так людей і примушують платити при оформленні паспорта: вручають людині купу квитанцій на оплату, з ідентичними, практично, назвами фірм-одержувачів платежів. Маса необумовлених ніде платежів, з погляду кожного конкретного одержувача паспортних документів, підвищують ціну цих документів для кінцевого споживача. Реально люди платять якимось Швачкам, Репешкам і їх фірмочкам, а весь негатив дістається державі – люди проклинають паспортну службу, МВС, уряд".

Юрій Сидоренко навів і версію схем чиновників за фірмами-присосками, складену на основі офіційних даних Держкомстату. Схеми вражають: одні і ті ж люди "рулюють" як державними підприємствами, так і приватними фірмочками, створеними, так би мовити, "для підхоплення" функцій державних структур. В результаті, гроші, які сплачують громадяни України за оформлення документів, "запускаються" великим колом – через рахунки державних і приватних структур. Грошовий вал великий, а до бюджету, в результаті, доходять копійки – основні засоби осідають, цілком можливо, в кишенях ділків Репешао, Радутного і Швачка, що виступили авторами цієї фінансової піраміди. У схемах зазначалися і якісь одеські підприємства – одеський філіал держпідприємства МВС "Інформ-ресурси", а також одеський філіал держпідприємства МВС "Документ". Щоб перевірити, як це працює на практиці, журналісти "Багнета" вирушили до Одеси. Виявилось, що схеми, представлені Юрієм Сидоренко, можна доповнювати і доповнювати: випливають все нові й нові приватні фірми і особи, зав"язані на держпідприємствах МВС, які керуються Швачком і його людьми. Як же працює ця зв"язка в Одесі?

Все дуже просто. Формально, прийом громадян в Одесі з питань оформлення паспортних документів (і перш за все, закордонних паспортів) веде обласний підрозділ МВС - Відділ з питань громадянства, імміграції і реєстрації фізичних осіб (ГІРФО). Як зазначається на інформаційній вивісці ГІРФО УМВС в Одесі (див. фото), прийом проводиться 3 дні на тиждень, територіальними підрозділами за місцем реєстрації громадян, а також в центральному офісі обласного відділу ГІРФО, на вул. Преображенській, 44. Реально ж, підрозділи ГІРФО, під тими або іншими приводами, велику частину часу закриті – то йде "налагодження комп"ютерної системи", то "архівний день", то ще що-небудь.


На Преображенській – тихо і безлюдно

Журналісти "Багнета", щоб переконатися в цьому, особисто прибули до одеського ГІРФО, на Преображенську, 44 і під виглядом заявників на отримання закордонних паспортів, спробували подати відповідні документи. Нам відмовили – архівний день! Проте, "жаліслива" працівниця ГІРФО тут же підказала: "Якщо вам терміново, то можете звернутися для оформлення закордонного паспорта в одеське відділення держпідприємства МВС "Інформ- Ресурси". Вони працюють щодня і знаходяться недалеко від нас.".

Дійсно, як з"ясувалося, недалеко від центрального офісу одеського регіонального ГІРФО, знаходився одеський філіал ДП МВС України "Інформ- Ресурси", розташований за адресою: м. Одеса, пр-т Олександрівський, 5. Щоправда, дізнатися про це можна було, лише зайшовши в приміщення і ознайомившись з інформацією на дошці відвідувачів. На фасаді ж будівлі красувалася інформаційна табличка, що свідчила про те, що за адресою проспект Олександрівський, 5 працює філіал держпідприємства МВС України.. "Ресурси-документ" (див. фото)!


Підприємства "Ресурси-документ" вже давно не існує. Але в Одесі цей фантом живий-живісінький!

Пояснимо необізнаним, в чому тут "прикол". Контора "Ресурси-документ", так само як і нинішня – "Інформ-ресурси", розкидала по всій країні філіальну мережу у вигляді фірм-присосків і функціонувала у складі МВС аж до 2007-го року і було ліквідовано якраз через злісні фінансові зловживання: а саме через нецільове використання коштів, отриманих від громадян за оформлення закордонних паспортів. Керував "старою мережею" фірм- присосків все той же Швачко.

Коли "Ресурси-документ" закрили, дехто в МВС робив собі на цьому непоганий піар, розповідаючи, що в паспортній системі, нарешті навели лад. Але незабаром з"ясувалося, що паспортна мафія Репешка- Радутного- Швачка, немов Змій Горинич, зуміла відростити замість однієї зрубаної голови ще декілька нових – правонаступником злощасного "Ресурси- Документ" стали ГП "Інформ- Ресурси" і ГП "Документ", які взялися за облаштування нових філіалів по всій Україні. А в Одесі журналісти "Багнета" на власні очі переконалися, що паспортна мафія Репешка і не припиняла свою діяльність – це в Києві вони "потрудилися" змінити вивіску, а в регіонах, як свідчать факти, як працювали, так і працюють під старими назвами, і з усім переліком давно відомих поборів!

Щоб не бути голослівними, наведемо цифри. Отже, порівняємо для прикладу, ціни й терміни на оформлення закордонних паспортів для українців в Міжрегіональному центрі видачі паспортних документів ДД ГІРФО МВС України (який знаходиться в київському мікрорайоні Бортничі, вартість наведена за даними офіційного сайту Міжрегіонального центру) і в одеському філіалі "Інформ- Ресурсів", що працює під старою вивіскою "Ресурси- Документ" (вартість наведена за фотокопією документа, вивішеного на інформаційній дошці даного підприємства).


Розглянемо таблицю, наведену нижче.


 
*- Одеський філіал ДП МВС України "Інформ- Ресурси" (м. Одеса) не проводить оформлення закордонних паспортів за 30 і 10 днів відповідно, як це встановлено наказами МВС, а за власним розсудом збільшує дані терміни на 5 календарних днів.

Що впадає в очі? Одеський філіал ДП МВС України "Інформ-ресурси" (м. Одеса) не проводить оформлення закордонних паспортів за 30 і 10 днів відповідно, як це встановлено наказами МВС, а за власним розсудом збільшує дані терміни на 5 календарних днів. При цьому, послуги одеського філіалу в 3,19 раз (або на 747,62 грн.) дорожче, ніж відповідні послуги Міжрегіонального центру ДД ГІРФО МВС України (м. Київ, Бортничі) при оформленні закордонного паспорта за 30 днів. І в 1,91 раз (або на 785,92 грн.) дорожче, при оформленні закордонних паспортів за 10 днів? Тож одесити багатші за киян? Ні. Що, МВС встановило спеціальний тариф для одеського філіалу "Інформ- Ресурсів"? Також ні, це виключено в принципі! Ми маємо справу з неприкритою корупцією. Коли "зайві" 747,62 грн. (при оформленні закордонного паспорта за 30 днів), а то і 785,92 грн. (при оформленні закордонного паспорта за 10 днів) під виглядом платежів за неіснуючі "представницькі", "інформаційні" та інші послуги відправляються до так званих "батьків-творців" цих самих "Інформ- Ресурсів" і "Документів" - до згаданих вже Швачка, Репешка і Радутного. Робиться це за допомогою розпилювання платежів в мережі фірм-присосків.

Наприклад. Одесит приходить в офіс одеського філіалу "Інформ-ресурсів" і йому вручають купу квитанцій на оплату – щось треба заплатити безпосередньо "Інформ- Ресурсам", щось одеському філіалу ДП "Документ", щось і зовсім відверто "лівій", приватній фірмі – ТОВ "Юта". Хтось з цих фірм отримує гроші за "представницькі" послуги. Хтось – за "інформаційні" і т.д. Більшості громадян, що сприймають офіс "Інформ- Ресурсів", як підрозділ МВС, і на думку не спадає, що їх нахабно обдирають! А зараз пару слів про те, з чиєю допомогою Швачко і Репешко облаштували паспортні побори в Одесі – адже на "касі" на місцях сидять їх вірні люди, зі своїм корисливим інтересом, що забезпечують безперервний грошовий потік в центральні органи паспортної мафії.

Журналісти "Багнета" досліджували записи відповідних реєстрів Держкомстату. Знайомтеся! Директором одеського філіалу ДП МВС України "Документ" є Ройтбург Юрій Володимирович, 18.09.1943 р.н. Примітно, що в графі "Категорія особи", що ілюструє професійну і соціальну приналежність пана Ройтбурга як керівника філіалу держпідприємства, створеного МВС України зазначається, що він: "приватний підприємець"!!! Але і це ще не все. Одночасно громадянин Ройтбург Юрій Володимирович, 18.09.1943 р.н, є ще і засновником приватної фірми "Компанія "Оріон". У цій же приватній "Компанії "Оріон", разом з громадянином Ройтбургом Юрієм Володимировичем співзасновником вказаний і його син – громадянин Ройтбург Олександр Юрійович, 07.12.1966 р.н. Він же – Ройтбург Олександр Юрійович – одночасно є керівником Одеського філіалу ДП МВС України "Інформ-ресурси", а також керівником Одеського філіалу ДП "Ресурси-документ" (нібито ліквідованого в 2007-му, а насправді – всього лише перейменованого в ДП "Документ"). Крім цього, молодший Ройтбург є також і засновником ТОВ "Юта" (про її взаємозв"язок з держпідприємствами МВС – трохи пізніше), а заразом, за сімейною традицією, очевидно, ще і приватним підприємцем.

Коли ми подзвонили в офіс ДП "Інформ- ресурси" і запросили до телефону когось з Ройтбургів, такому питанню не здивувалися: нам підтвердили, що обидва Ройтбурги старанно трудяться в держпідприємстві, просто Юрій Володимирович в даний час у відпустці, а Олександр Юрійович виїхав на обід.

Найпарадоксальніше, що Ройтбурги обплели своєю мережею не тільки паспортну службу Одеси – вони "викачують" по повній зі своєї близькості до міліційного обласного відомства. Журналісти "Багнета" здорово здивувалися, коли раптом, в довідці Держкомстату за одеським філіалом ДП "Інформ-ресурси" в графі "Предмет бізнесу" виявили запис : "ВІРОБНІЦТВО ЗБРОЇ ТА БОЄПРИПАСІВ, НЕСПЕЦІАЛІЗОВАНА ОПТОВА ТОРГІВЛЯ ПРОДУКТАМИ ХАРЧУВАННЯ, НАПОЯМІ ТА ТЮТЮНОВІМІ ВІРОБАМІ, СПЕЦІАЛІЗОВАНА РОЗДРІБНА ТОРГІВЛЯ НЕПРОДОВОЛЬЧИМІ ТОВАРАМИ, НЕ ВІДНЕСЕНИМИ ДО ІНШИХ УГРУПОВАНЬ. ІНШІ ПОСЛУГИ, НАДАВАНІ ЮРІДІЧНІМ ПЕРСОНАМ НЕ ТА ВКЛЮЧЕНІ ДО ІНШИХ УГРУПОВАНЬ. ЗАГАЛЬНЕ БУДІВНИЦТВО БУДІВЕЛЬ (НОВІ РОБОТИ, РОБОТИ З ЗАМІНИ, РЕКОНСТРУКЦІЇ ТА ВІДНОВЛЕННЯ). ПОЛІГРАФІЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ, НЕ ВІДНЕСЕНА ДО ІНШИХ УГРУПОВАНЬ".Оцініть розмах! Відчуваєте, де закордонні паспорти (які реально видає одеський філіал "Інформ- Ресурсів"), а де "виробництво зброї і боєприпасів"!?!

Проте, така серйозна "різновекторность" діяльності одеського філіалу держпідприємства "Інформ- ресурси" насправді пояснюється корисливими інтересами сім"ї Ройтбургов. Ми недаремно згадали, що Олександр Ройтбург є ще і засновником ТОВ "Юта". А знаєте, чим займається ТОВ "Юта"? За статистичною довідкою це: "СПЕЦІАЛІЗОВАНА РОЗДРІБНА ТОРГІВЛЯ СПОРТИВНИМИ ТОВАРАМИ, РИБОЛОВНИМИ СНАСТЯМИ, ТУРИСТСЬКИМ ІНВЕНТАРЕМ, ЧОВНАМИ ТА ВЕЛОСИПЕДАМИ. СПЕЦІАЛІЗОВАНА РОЗДРІБНА ТОРГІВЛЯ НЕПРОДОВОЛЬЧИМИ ТОВАРАМИ, НЕ ВІДНЕСЕНИМИ ДО ІНШИХ УГРУПОВАНЬ".

Ми відвідали магазин ТОВ "Юта" в Одесі, який розташований за адресою: вул. Жуковського, 7 (або ж Деволанівський узвіз, 17-А – це кутовий будинок). І в цьому магазині ми не виявили спортивних (у повному розумінні цього слова) товарів і велосипедів. Це салон зброї!


Ройтбурги влаштувалися на Деволанівському узвозі


Можливо, ділків надихнуло на інформаційну діяльність сусідство з відповідним підрозділом Одеського національного університету (розташовано за адресою вул.Жуковского, 7)?

Вловлюєте? Цілком може бути, що "збройну" ліцензію Ройтбурги отримали на державне "Інформ- Ресурси" (воно і зрозуміло – таку ліцензію простіше було отримати саме на це підприємство, що працює при МВС), а експлуатують цю ліцензію на своєму – приватному ТОВ "Юта", продаючи мисливську і іншу зброю. Але і це ще не все! Журналісти "Багнета" побували в даному збройовому салоні сім"ї Ройтбургов. І виявили ще і "документальний" слід їх бізнесу. Прямо у залі збройового салону "Юта" ми звернулися до одного із співробітників з проханням оформити нам дозвіл на придбання і носіння зброї. І отримали чудову відповідь: "Будь ласка! З вас – паспорт і ідентифікаційний код, а решту паперів ми підготуємо самі. Два тижні – і дозвіл у вас. Оплата за домовленістю". Цікаво, скільком "людям з вулиці" Ройтбурги, що присмоктуються до МВС, от так запросто, "виправили" всі папери?

Мабуть, грошей, отриманих від діяльності "Інформ- Ресурсів", Ройтбургам цілком стає і для розвитку інших, "непрофільних" напрямів бізнесу. Наприклад, в тому ж Іллічівську Ройтбургам належить фірма "Оріон", зареєстрована на вул.Парковій, 14. "Оріон" спеціалізується на роздрібній торгівлі продуктами (див. фото).


За всіма фактами, викладеними в статті, журналісти "Багнета" вже підготували відповідні запити у всі силові та інші зацікавлені госвідомства. Залишайтеся з нами. Ми продовжимо розкручувати спрут паспортної мафії Репешка, Радутного і Швачка.

"Багнет"

Зараз ви читаєте новину «Швачко грабує одеситів при оформленні закордонного паспорта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути